Hírek

Homofób botrány Bulgáriában, Európa idei kulturális fővárosában

Plovdiv óvárosa

 

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két város nyeri el, idén az olasz Matera mellett a bolgár Plovdiv városát érte a megtiszteltetés. A bolgár helyszín programjaiért felelős vezetőt azonban helyi politikusok el akarják mozdítani a pozíciójából, mert Balkan Pride címmel egy LMBTQ témát feldolgozó fotókiállításnak is helyet adott, írja a Guardian. A városi hivatalnokok nem kérnek a júliusban nyíló kiállításból, és mindenképp meg akarják akadályozni.

„Nem akarjuk, hogy megtartsák. Meg fogjuk állítani őket, felhasználva minden törvényes, de ha kell, törvénytelen lehetőséget is”

– nyilatkozta Alexander Sidi, a helyi nacionalista VMRO párt képviselője. Hétfőn, április nyolcadikán szavazást is kezdeményeznek a helyi önkormányzatnál a kulturális alapítvány vezetője, Svetlana Kuyumdzhieva elmozdítása érdekében. Reményeik szerint ezzel nyomást tudnak gyakorolni a polgármesterre, hogy támogassa őket.

 

Bolgár fiatalok a 2017-es szófiai pride-on

 

A fotókiállítás a balkáni régióban az elmúlt években tartott pride felvonulásokról mutatna be fényképeket, valamint tartanának egy koncertet és kerekasztal-beszélgetést is.

„Ez pont ugyanolyan, mintha meleg pride parádét tartanának Plovdiv utcáin! Nagyon kíváncsi vagyok, mi történik, ha egy tanár véletlenül elvinné a kiállításra a diákokat. Mit látnának? Hogy tudná elmagyarázni nekik?”

– tette fel a költői kérdést Borislav Inchev, a VMRO helyi szervezetének tagja. Svetlana Kuyumdzhieva szerint a politikusok lépése „ocsmány provokáció”.

„Lépésük súlyos károkat okoz a város jó hírének, amin az elmúlt öt évben dolgoztunk. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt megköveteli a politika-mentesség garanciáját. A programba történő ilyen szintű beavatkozást csakis diszkriminációnak és cenzúrának lehet tekinteni.”

A VMRO nevű párt azon három ultranacionalista párt egyike, amik Egyesült Hazafiak néven szövetségbe tömörülve a jelenlegi a bolgár kormánykoalíció tagjai.

„Plovdiv többé-kevésbé konzervatív város. Más programoknak kellett volna inkább elsőbbséget élezniük” – mondja Evelin Paraskov, az Egyesült Hazafiak helyi politikusa. Bár ő is támogatja a szervezésért felelős vezető leváltását, fő gondja nem is az LMBTQ tartalom, hanem inkább az, hogy nem átlátható a közpénzek elköltése.

Bulgáriában aggodalmora ad okot a növekvő homofóba. Egy májusi közvélemnykutatás szerint csak a megkérdezettek egyharmadát nem zavará, ha a szomszédja meleg lenne. Ettől függetlenül a fotókiállítás szervezőit nem tudják eltántorítani. Simeon Vassilev elmondta, megtalálják a módját, hogy mindenképp megtartsák a fotókiállítást.

 

 

„A politikusok láthatólag nem értenek egy kulturális rendezvényt, és nem sikerült értelmezniük azt sem, hogy Európa kulturális fővárosa nem lehet átpolitizált, sem tele helyi intrikákkal. Plovdiv idei hívószava az, hogy közösen. Jelen pillanatban azonban hol van ez a szó?”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin