Hírek

HIV-pozitív státuszuk miatt küldtek el katonákat az amerikai hadseregtől

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének két katonája pert indított Jim Mattis védelmi miniszter ellen. A nevük elhallgatását kérő férfiakat novemberben szerelték le azzal az indokkal, hogy nem felelnek meg az egészségügyi feltételeknek, következésképpen „alkalmatlanok a katonai szolgálat folytatására.”

Az érintett két katona azonban nem hagyta annyiban a dolgot, különösen annak fényében, hogy feletteseik kimondottan elégedettek voltak teljesítményükkel. Véleményük szerint a Pentagon azon diszkriminatív előírásának lettek áldozatai, miszerint különleges engedély nélkül HIV-pozitív katonák nem szolgálhatnak idegenben.

Jim Mattis védelmi miniszter Donald Trump társaságában

Donald Trump kormánya időn vezette be a hadseregben a Bevetés vagy Tűnés politikáját, amelynek értelmében azon katonákat, akik valamely okból nem vethetőek be külföldön, le kell szerelni. Mivel a HIV-pozitív státuszú katonák a fent említett előírás miatt e kategóriába sorolhatóak, így sokan úgy tekintettek az új szabályra, hogy kifejezetten e csoport ellen irányul.

Bárki, aki hajlandó kockára tenni az életét hazánk védelme érdekében, tiszteletet érdemel, nem diszkriminációt” – nyilatkozta az LMBTQ közösséghez tartozó katonákat tömörítő OutServe-SLDN jogi szakértője. A két katonát nemcsak feletteseik tartják értékes csapattagnak, de orvosaik is több alkalommal hangsúlyozták: a HIV nincs semmilyen hatással teljesítményükre. Amennyiben megnyerik a pert, az precedensértékű lehet és hatálytalaníthatja az életben lévő diszkriminatív rendelkezést.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin