Itthon

Hatósági eljárás indulhat a Sziget Fesztivál videója miatt

Közérdekű bejelentést tett a a YouTube szolgáltatója, a Google Ireland ellen a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) a Sziget Fesztivál videója miatt. Az egyperces felvétel néhány nappal ezelőtt már a homofób, közpénzből kitömött kormánysajtó figyelmét is felkeltette – noha már hónapok óta elérhető a YouTube oldalán.

Az NJSZ szerint a reklámtevékenység sérti Magyarország Alaptörvényét, valamint a gyermekvédelmi törvény által beiktatott Grtv. 8. § (1a) bekezdése szerinti tilalmát, amely kimondja, miszerint „tilos az olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

 

 

A Magyar Nemzet szerint a promóvideó mindezen felül még fizetett YouTube-hirdetésként is megjelenik, sőt a kiskorú fogyasztók számára is elérhető reklámként. „A reklámvideót ugyanakkor a 18 éven felüli felhasználók is láthatják, amely vitathatatlanul a Sziget Fesztivált népszerűsítő gazdasági reklám. A bejelentett reklámok tehát sértik a YouTube fizetett hirdetésekre vonatkozó szabályzatát is” – fejti ki az NJSZ.

Jelen közérdekű bejelentésünkben kérjük a Tisztelt Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságát, hogy intézkedjenek a Google/YouTube LMBTQP-propagandát terjesztő reklámjainak azonnali leállítása iránt az önkéntes jogkövetésre felszólítással, és egyúttal indítsanak hatósági eljárást, amiért a fent nevezett jogsértéseket óriási számban követik el nap mint nap a magyar gyermekkorú fogyasztók sérelmére. Kérjük tiltsák meg a továbbiakban ezen reklámok közzétételét magyarországi IP-címekről internetet használó vagy magyar nyelvi beállítást használó YouTube-fogyasztók esetén.

Az NJSZ szerint ez az eset is egy újabb bizonyíték az LMBTQ-propaganda egyre gátlástalanabb terjesztésére. Álláspontjuk szerint továbbá a promóvideó teljesen egyértelműen sérti a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 8. § (1a) bekezdése szerinti reklámtilalmat, amely miatt bírság kiszabását tartják indokolnak.

Az augusztus 10-én tett bejelentésre válaszul Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya közölte, hogy a hatóság hivatalból már vizsgálatot indított, az eljárás megindítására pedig a bizonyítékok rendelkezésre állása esetén kerül majd sor.

Mint arról a 444 beszámolt, a másodpercnyi felvétel a Hír Tv Sajtóklub című műsorában Bencsik Andrást is beindította a maga módján:

Úgy tudom, hogy az egyik célközönsége ennek a Sziget Fesztiválnak Nyugat-Európa. Hollandia meg egyéb országok … tehát a homoszexualitás propagálása már gyakorlatilag kötelező rutinná válik az iskolákban példának okáért. Valószínűleg ez egy tudatos döntés volt, hogy azért kellett ezt a propagandát a reklámfilmbe betenni, hogy az ide jövő nyugat-európai fiatalok otthon érezzék magukat.[…] Egészen egszerűen azért, mert »látjátok, mi is azon a fejlett nyelven beszélünk, mint ti odahaza«. Egyébként szívfájdító, hogy ugye Tarlós István mint polgármester azt írta egy levelében, hogy amennyiben egy ilyen propagandasátrat fel akarnak állítani, őszintén sajnálja, de akkor nem engedélyezi a Szigetet. [..]Azért, mert azt mondja, hogy oké, rendben van, ő nem tilthatja meg, hogy homoszexuális érzelmű emberek odamenjenek, de azt igen, hogy fiatalkorú embereket ezzel befolyásoljanak. Most már azóta ott tartunk, hogy a reklámfilmben ez van, és nem szeretnénk megérni, amikor a bejáratnál megkérdezik ugye te hajlandó vagy megcsókolni egy azonosnemű embert, mert ha nem, akkor sajnos ide nem jöhetsz be. Ezt azért jó lenne valahogy kivédeni.

Március végén Bencsik András hasonló szellemi színvonalról tett tanúbizonyságot:

 

Bencsik András szerint jó hír, hogy Ugandában kivégeznék a melegeket

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin