Gasztronómiai kert Buda szívében
A késő őszi és téli hónapok idejére Budapest szinte összes szabadtéri vendéglátóegysége, terasza bezárja kapuit és a zárt, beülős helyek veszik át az uralmat. Van viszont Buda szívében egy étterem, amely télen-nyáron nyitva tartó kertként várja vendégeit. Első látogatásom alkalmával nagyon meglepődtem, amikor beléptem az étterembe, mert korábban még nem jártam ilyen helyen, ahol a természet ilyen formában találkozna a gasztronómiával. De miről is beszélek pontosan?
A Pavilon Food & Garden olyan különleges és egyedi atmoszférát nyújt a betérő vendégek számára, amelyet szinte biztosan mondhatom, hogy sehol nem kapunk meg a városban. Ezen a helyen minden évszakban és napszakban a kertben tudjuk elfogyasztani ebédünket, vacsoránkat vagy éppen kortyolni kedvenc borunkat. A francia elegancia és a magyar gasztronómiai szakértelem nagyon jó párosításából született meg ez a kerthelyiség, amely a hűvösebb időkben egy fedett kertben, napos időben pedig kültéri terasszal kiegészülve várja vendégeit.
Az étterem séfje, Szabó Ferenc – aki korábban a Mák Bisztró és a Prime Steak House konyháját is vezette – olyan étlapot állított össze, amelyben a francia, az olasz és a magyar konyha legjobb ételei kiváló kombinációban sorakoznak egymás mellett. A Pavilon filozófiája a kiváló minőségű, de egyszerű, nem újragondolt ételek szervírozása, elérhető áron. Ez a filozófia nemcsak az ételekben és az árakban kíván testet ölteni, hanem a felszolgálás módjában is. Az étterem személyzete számára nagyon fontos a vendégekkel való folyamatos kommunikáció – a megfelelő egy lépés távolságot megtartva –, mellyel a feszengés helyett baráti légkört kívánnak teremteni az ebéd vagy vacsora során. A Pavilon olyan otthonná szeretne válni, ahova mindig szívesen visszatérünk.
Mint ahogy korábban is említettem, az étlapon megtalálható ételek túlnyomó része a hely jellegéből adódóan a francia gasztronómiát képviseli, de megtalálhatók ezen kívül az olasz és a kiváló magyar konyha ikonikus ételei is, mint például az ebéd menü keretében adott marhapörkölt spéclivel vagy a magyaros gombaleves galuskával. Az előételek közül kiemelném a roston sült kacsamájat fügével és chilis-mézes mártással, továbbá a Szent Jakab kagylót paradicsomos céklamártással. A levesek közül érdemes megemlíteni a mangólevest, ami jelen esetben egy sós leves és királyrákkal tálalják. Főételek közül egyértelműen a báránycsülköt tudom ajánlani cukkinis pappardellével, a halak szerelmeseinek pedig a tengeri sügér filében vagy egészben sütve langyos tabulé salátával a legjobb választás. A desszertekkel általában mindig bajban vagyok, mert nem tudok választani. Szívem és gyomrom szerint mindegyiket megkóstolnám, ezért az összeset leírom nektek. A sort a mascarponés csokoládétorta nyitja nálam, amelyet narancsszuflé követ meggysorbet-val és végül ezt megkoronázva jöhet a créme brulée sanshoborssal. Persze valójában nem ettem végig az egész desszertsort, csak a kóstolók erejéig ajánlom őket.
A fentieket olvasva mindenki biztos lehet abban, hogy a szezonálisan, háromhavonta változó étlapon mindig talál olyan ételt, ami különlegessége vagy pont egyszerűsége miatt válik kedvencévé. Amennyiben ebédidőben érkezünk a Pavilonba, úgy a napi menüajánlatban szereplő ételek közül mi magunk állíthatjuk össze háromfogásos ebédünket, tehát nem fix menüsorokból kell választanunk, mint más éttermekben.
A kiváló ételek mellé természetesen kiváló borok is társulnak, melyek többségét csak a Pavilonban találjuk meg, ugyanis a borlapon nagyon sok egyedi tétel is szerepel. Mindenképpen kiemelném a Balaton északi partvidékéről származó Bodzante bodzapezsgőt, amely kiváló aperitifként szolgálhat vacsoránk előtt. A magyar borok mellett a borlap több kiváló francia és olasz borvidékről származó nedűt is tartogat számunkra.
Legyen szó egy kellemes hétköznapi ebédről vagy éppen romantikus vacsoráról, a Pavilon bármilyen alkalommal kiváló helyszín lehet. Amennyiben éppen párunkat kívánjuk meglepni egy vacsorával vagy romantikázni szeretnénk újdonsült partnerünkkel, akkor a Pavilon erre az egyik legjobb választás.
1011 Budapest, Fő utca 20.
+36 20 509 3430
Szerző: Zsoltee