Nagyvilág

Folytatódik a razziázás a melegbarát orosz szórakozóhelyeken

 

Mióta a legfelsőbb bíróság jóváhagyta az LMBTQ szervezetek szélsőségesnek nyilvánítását, megszaporodtak Oroszországban a razziák. Legutóbb Jekatyerinburgban tört rá a rendőrség a Fame nevű klubra, ezt videón mutatta be az Ura.ru Kreml-barát hírportál „Rajtaütött az OMON egy melegpartin Jekatyerinburgban” címmel. (Az OMON az orosz különleges rendeltetésű mobil rendőri egység rövidítése.)

A videóban az alaposan felfegyverkezett rohamrendőrök lekapcsoltatják a zenét és kiparancsolják a meglepett vendégeket- írja az NBC News. Alig két hete Moszkvában razziáztak a rendőrök melegbárokban, szaunákban és LMBTQ-barát szórakozóhelyeken.

 

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint az orosz legfelsőbb bíróság által jóváhagyott új „szélsőséges” minősítés értelmében az ilyen tevékenységben bűnösnek talált személyek akár 12 év börtönbüntetésre is ítélhetők.

A döntés értelmében az országban élő LMBTQ-embereket mostantól büntetőjogi felelősségre vonhatják minden olyan szervezett tevékenységért, amely az LMBTQ-identitással kapcsolatos, a pride zászló kitűzésétől kezdve az LMBTQ létesítményekben való vendégeskedésig.

„Ez sajnos az orosz LMBTQ-társadalom történelmének egy igen komor, sötét korszaka” – nyilatkozta Renat Davletgilgyejev LMBTQ-aktivista és újságíró, aki tavaly menekült el Oroszországból. „És ez még csak az első lépés a pokol felé vezető úton.”

Putyin újraválasztása a cél

Tanya Loksina a Human Rights Watchtól az Oroszországban évek óta zajló homofób propaganda ellenére is különösen extrémnek tartja a melegbárokban tartott razziázást. „Nem fognak minden egyes LMBT személyt üldözni, aki kimutatja szexuális irányultságát” – nyilatkozta. „De néhány embert üldözni fognak, és ez mindenki más számára világossá teszi, hogy vagy befogod a szádat, vagy baj lesz – mert az orosz kormány így működik.”

A legfelsőbb bíróság friss döntésének kritikusai szerint nem meglepő az időzítés, szerintük ugyanis a döntés célja az LMBTQ-emberek további lejáratása a márciusi elnökválasztás előtt. Vlagyimir Putyin a múlt héten jelentette be indulását a választásokon, és biztos benne, hogy meg is fogja nyerni.

„Azt az elképzelést kell táplálniuk, hogy az országot ellenségek veszik körül, akik el akarnak pusztítani minket” – mondta a Kremlre utalva Marija Aljohina, a Pussy Riot punk-rock együttes egyik tagja.

Aljohina, aki queer, és akit aktivizmusa miatt már többször letartóztattak, tavaly ételfutárnak álcázva szökött meg a házi őrizetből. Azt mondta, hogy a legfelsőbb bíróság legutóbbi döntése még inkább bujkálásra kényszeríti az orosz LMBTQ embereket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin