Kultúra

Filmajánló – A szépség és a szörnyeteg

Nagy fába vágta a fejszéjét Bill Condon rendező és a Walt Disney Pictures, amikor fejükbe vették, elkészítik az azonos című animációs film élőszereplős feldolgozását. Az 1991-ben bemutatott rajzfilm ugyanis a mai napig a Disney egyik legjobb darabja, és az Oscar-díj történetében az első animáció, amit a legjobb film kategóriájában is jelöltek. Egy mára klasszikussá nemesült tündérmesét vászonra vinni pedig eleve rizikós, már csak a hatalmas nézői elvárások miatt is.

 

Talán alig akad valaki, aki ne találkozott volna már valamilyen formában a történettel. A címben is megjelenő szépség nem más, mint Belle, az eszes, fiatal lány, akit kastélyába zár egy szörnyeteg. Félelmeit leküzdve Belle összebarátkozik kényszerű otthona elvarázsolt személyzetével és végül képes lesz arra is, hogy meglássa a gyöngéd, érző szívű herceget a szörnyeteg rettentő külleme mögött.

Az eredeti népmesét 1740-ben jegyezték le először, de számos változata létezik: a Grimm testvérektől Benedek Elekig sokan megírták, utóbbi munkái között A rózsa címmel találjuk. A legismertebb változat azonban Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont nevéhez fűződik. Az általa sok ponton egyszerűsített történet terjedt el a világban, és legtöbbször ehhez nyúlnak a filmesek is.

Erre épített volna maga Walt Disney is, amikor először a harmincas, majd az ötvenes években adaptálni szerette volna, de stúdiója végül csak az 1989-es A kis hableány sikerét látva döntött a rajzfilm elkészítése mellett. Az 1991-es A szépség és a szörnyeteg aztán hatalmas kassza- és kritikai sikert aratott, és két Oscar-díjat is bezsebelt. Az egyiket épp a saját neméhez vonzódó Howard Ashman jóvoltából, aki a film dalszövegeit jegyzi. Azonban Ashman már nem vehette át a szobrot, mert még a bemutató előtt elhunyt. Az Oscar mellett több Golden Globe-díjat és Grammy-t is elnyert rajzfilmből először készült Broadway-musical a Disney történetében, ami világszerte, így Budapesten is telt házzal futott. (Aki siet, március 19-én még talán elcsípheti az Operettszínházban, de valószínűleg már nem fog jegyet kapni rá.)

Nem csoda hát, ha ez az év egyik legjobban várt produkciója a Disney-hercegnővé avanzsáló Emma Watsonnal a főszerepben; a hatalmas népszerűségnek örvendő, kultikus darabból készült élőszereplős mozifilm márciusban 23-án érkezik a mozikba. A nyíltan meleg Bill Condon rendező kapta a feladatot, hogy a romantikus tündérmeséből látványos fantasy-t forgasson. Hogy a negédes történeteket illetően Cordon személye garancia lehet, azt pályája igazolja: az Oscar-díjas Condon írta a Chicago vagy épp a Dreamgirls forgatókönyvét, utóbbit pedig maga is rendezte.

A lehető legnagyobb alázattal nyúlt az 1991-es rajzfilmhez, amit gyakorlatilag jelenetről jelenetre alkottak újra élő szereplőkkel – már amennyire a CGI-karakterek seregét annak tekinthetjük. Természetesen az eredeti dalok is bekerültek a feldolgozásba, és itt éri az egyik első igazi meglepetés a nézőt. Emma Watson ugyanis tud énekelni – valahogy ezt nem társítottunk hozzá soha. Hangszíne tökéletesen passzol Belle karakteréhez, ennek az Őrá vártunk rég (Something There) betétdal talán az egyik legjobb példája. Watsonnak persze énekórákat is kellett vennie a felkészüléshez, ezt azonban cseppet sem bánta, hiszen így nyilatkozott: „A hatéves énem repes a boldogságtól. A szépség és a szörnyeteg meghatározó emlék a gyerekkoromból, el sem hiszem, hogy szerepelhetek a filmváltozatban.”

 

 

Nos, legyen bármilyen lelkes Emma Watson, mi kevésbé vagyunk azok. Ugyanis hiába imádjuk, be kellett látnunk, hogy Belle szerepére valaki mást kellett volna választani. Többször is az volt az érzésünk, hogy Watsonra túlságosan ráégett Hermione Granger karaktere, akit egy évtizeden át alakított a Harry Potter-filmekben. Ez önmagában nem lenne baj, az már inkább, hogy jelen esetben nem tudott igazán kilépni a megszokott keretei közül, és valóban átlényegülni szűziesen szende, vidéki kislánnyá. Önkéntelenül is beugrik kolléganője, Emilia Clarke. Ő úgy volt képes a Mielőtt megismertelek című romantikus drámában falusi tramplivá változni, hogy csak otthon kaptunk észbe: két órán át a Trónok harca című fantasy-sorozat szőke femme fatale királynőjét, a sárkányok anyját láttuk. Sajnos Watson színészi játéka még távol áll attól, hogy hasonló varázslatra képes legyen.

A szépség és a szörnyeteg 2017-es feldolgozása részben emiatt nem fogja tudni túlszárnyalni az alapjául szolgáló klasszikust, de ez talán nem is baj. Gazdagabbak lettünk egy új, a maga kategóriájában aranyos tündérmesével, és megőrizhetünk magunknak egy legendát.

 

A szépség és a szörnyeteg (12) – hivatalos szinkronizált előzetes #3

A klasszikus történet új életre kel a Disney látványos és szívhez szóló filmjében – légy a vendégünk 2017 márciusában a mozikban!

 
 

A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG (6)
(Beauty and the Beast)
Színes, amerikai romantikus fantasy, 2016
Bemutató: 2017. március 23.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Rendező: Bill Condon
Forgatókönyv: Evan Spiliotopoulos és Stephen Chbosky
Zene: Alan Menken
Dalszöveg: Howard Ashman és Tim Rice
Szereplők: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Emma Thompson Ewan McGregor

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin