Kultúra

Fekete, meleg emberjogi aktivistáról mutat be filmet a Netflix

Bayard Rustin. Fotó: blackhistorymonth.org.uk

Rustin címmel mutat be életrajzi filmet a Netflix, Bayard Rustin emberi jogi és melegjogi aktivistáról – írja a Hollywood Reporter.

Bayard Rustin legalább akkora szerepet játszott a 60-as években a feketék jogaiért folytatott küzdelemben, mint a mindenki által ismert Martin Luther King, őt magát azonban kevesen ismerik. Rustin ugyanis szexuális irányultsága miatt inkább a háttérből adott tanácsokat a mozgalom vezetőinek, mert meleg volta miatt még inkább megbélyegezték volna. Ő volt például King tanácsadója a Montgomery buszbojkott alatt. Ghandi erőszakmentes tüntetési technikáit tanította a mozgalom vezetőjének, de a washingtoni menetelésben is jelentős szerepet játszott. Az 1980-as években azonban már nyíltan kiállt a melegek jogaiért is.

2013-ban Barack Obama az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki posztumusz.

Obama és felesége egyébként a film producerei, melyet a Netflix november 17-én mutat be. A címszerepben a nyíltan meleg színész, Colman Domingo látható, akit olyan sorozatokból is ismerhetünk, mint a Fear the Walking Dead vagy a Euphoria.

A Rustint a kétszeres Tony-díjas színházi és filmrendező  George C Wolfe jegyzi, akinek nevéhez fűződik az öt Oscar-díjra jelölt Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film is.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin