Nagyvilág

Fegyveres őrök kísérik a drag queen előadókat a coloradói támadás óta

„Próbálunk mosolyogni és boldoggá tenni az embereket, de a lelkünk mélyén közben arra gondolunk, remélem, nem lőnek le” – Jinkx Monsoon

 

Miután november 19-én egy magányos fegyveres tüzet nyitott a coloradói Club Q nevű bárban, az Egyesült Államok több LMBTQ szórakozóhelyén plusz biztonsági intézkedéseket hoztak. Az öt halálos áldozatot követelő támadás után a legismertebb drag előadók mellé felfegyverzett testőröket fogadtak a menedzsmentek, és a fellépések előtt fémdetektorokkal ellenőrizik a vendégeket, számol be róla The Guardian.

A szélsőségesek számára közellenség a drag

Jinkx Monsoon, a RuPaul’s Drag Race kétszeres győztese arról beszélt, hogy a coloradói bárban történt mészárlás óta ő is fegyveres biztonsági személyzetet fogadott. A novemberi támadás idején a Club Q éppen drag estet tartott, és a helyi drag előadók azért tartanak a további támadásoktól, mert az amerikai szélsőségesek számára közellenségnek számítanak – szerintük ugyanis a drag queenek megrontják a gyerekeket.

„Próbálunk mosolyogni és boldoggá tenni az embereket, de a lelkünk mélyén közben arra gondolunk, remélem, nem lőnek le” – mondta Monsoon az NBC-nek. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium a hét elején arra figyelmeztetett, hogy az LMBTQ közösség a terrorista erőszak potenciális célpontjai közé tartozik .

A RuPaul’s Drag Race 11. évadának győztese, a coloradói születésű Yvie Oddly az NBC-nek elmondta, a menedzsmentje a héten közölte vele, hogy a fellépéseire nagyobb biztonsági személyzetet kértek, és lőfegyverek után kutatva ellenőrizni fogják a közönséget is. „Sajnálatos, hogy ide jutott a világ, de a biztonságod és az általad felkeresett közösségek biztonsága az elsődleges” – közölte vele a cég egy e-mailben.

A népszerűség célponttá is tette a drag műfaját

A drag mint művészeti forma évszázadok óta létezik, de csak azután kezdett szélesebb körben ismertté válni, hogy transzneműek és drag queenek központi szerepet játszottak a Stonewall-lázadásban, amely elindította a modern melegjogi mozgalmat az Egyesült Államokban.

Latrice Royale, aki három évtizede foglalkozik draggal, úgy véli, hogy az olyan televíziós műsorok, mint a RuPaul’s Drag Race – amelynek már 16 országban készült el a helyi verziója – nemcsak a drag népszerűségét hozta el, de célponttá is tette a műfajt. „Annak idején, mielőtt a drag a mainstream részévé vált volna, és mielőtt minden tévécsatornán, az összes médiában és napközben is elérhetővé vált volna, mi egy underground jelenség voltunk” – mondta az 50 éves Royale az NBC-nek.

A RuPaul’s Drag Race All Stars második évadát megnyerő Alaska arról beszélt, neki is biztonsági szigorításokat kellett hoznia, és fellépései idején egy járőrautó figyeli a környéket. „Megalázó, hogy egyáltalán gondolnunk kell ezekre a dolgokra egy olyan örömteli és ünnepi esemény kapcsán, mint egy drag show. Miért kell azon aggódnunk, hogy merre vannak a kijáratok, és merre van az a biztonsági útvonal, amelyen át biztonságba lehet jutni? Ez félelmetes, de ez a valóság”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin