Itthon

Erőszakkal tehettek ki csókolózó férfiakat a Rudasból, a fürdő tagadja a vádakat

fotó: Glen Pearson / iStock

 

Csókolóztak, ezért kivezettek egy meleg párt a budapesti Rudas Gyógyfürdőből január 16-án – állítja egy, a Humen Magazint megkereső férfi, aki szemtanúja volt a történteknek. Lapunk az eset kapcsán az intézményt is megkereste, szerintük a pár átlépte a nyilvánosan elfogadott testi intimitás határát.

Meleg víz, simogató habok, önfeledt pihenés: feltehetőleg erre az élményre számított az a hazánkba látogató spanyol meleg pár, amelynek tagjai egy kis kikapcsolódás céljával érkeztek a budapesti Rudas Gyógyfürdőbe nemrég. A férfiak a törökfürdőben tartott hétfői férfinapon vettek részt, majd egy ponton csókolózni kezdtek a medencében. A romantikus pillanatnak olvasónk, Gergő is tanúja volt, ám mint azt lapunknak elárulta, a csókcsata pillanatokon belül diszkriminatív háborúba torkollott.

„Arra lettünk figyelmesek, hogy mellettünk két férfi elkezdett csókolózni egymással. Ez minket nem zavart, mert a wellness részlegen is láttunk a medencében csókolózó heteroszexuális párokat. Néhány másodperccel később a medencefelügyelő sietett a két csókolózó férfihoz és elkezdte őket a mobiljával kamerázni, majd magyarul rájuk ordított, hogy azonnal jöjjenek ki. A két férfi értetlenül nézett, nem beszéltek magyarul. A medencefelügyelő ezt követően először az egyiküket, majd a másikukat megpróbálta kirángatni a vízből. A férfiak nem akartak távozni, így a medencefelügyelő segítséget hívott, majd erőszakkal eltávolították a férfiakat a medencéből. Leszedték a proxy órákat a csuklójukról és ahogy láttuk, kikísérték őket a fürdő területéről. Mindenki megdöbbenve nézte az eseményeket. Véleményem szerint ez az intézkedés azon túl, hogy rendkívül homofób, túlzó, aránytalan és megalázó is volt. A férfiak csak csókolóztak, nem nyilvánosan szexeltek” – fogalmazott Gergő. Ugyanezt erősített meg a fürdőben tartózkodó külföldi turista, Frankie Cheng is.
„Két spanyolul beszélő férfi volt. Ha jól láttam, az egyiknek a fejére még rá is csapott az ott dolgozó férfi, aki magyarul üvöltött velük. Én csak annyit láttam, hogy ölelkeztek és csókolóztak” – emlékezett vissza a vendég.

Hogy utánajárjon a történteknek, lapunk a fürdő üzemeltetőjét, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t is megkereste. A társaság az ügy kivizsgálását követően azt közölte, hogy a pár viselkedése messze meghaladta a nyilvános terekben elfogadott testi intimitás kereteit. Mivel ezzel közlésük szerint súlyosan megsértették a fürdő házirendjét, intézkedésre volt szükség, amelynek során állítják: nem készült kamerafelvétel, munkatársuk mindössze az időpontot nézte meg a telefonján az eljárási protokoll előírásai szerint. Továbbá közölték, hogy a párt angol nyelven is tájékoztatták a házirend megsértéséről, így ők megértően távoztak.

A fürdő weboldalán mindenki számára elérhető házirend kimondja, hogy közerkölcsöt és közrendet sértő viselkedésformának minősül a szexuális identitású testi érintkezés, valamint minden olyan magatartásforma, amely utaló lehet szexuális kapcsolat létesítésére és mások megbotránkoztatására.

„A csók nem tűnt szexuális indíttatású testi érintkezésnek, viszont a medenceőr viselkedése szerintünk kimeríti a szexuális beállítottság miatti gyűlöletkeltés fogalmát. A megbotránkozást és a riadalmat is a fürdő alkalmazottja keltette, nem pedig a csókolózó férfiak” – mutatott rá Gergő. A fürdő ellenben állítja, hogy munkatársai a belső szabályokat betartva, udvariasan, de határozott módon intézkedtek, azt pedig egyenesen cáfolták, hogy bármilyen erőszakos cselekmény történt volna.

„Az általános társadalmi normáknak megfelelő viselkedés minden fürdőnkben elvárt, a házirend minden vendégünk részére kötelező érvényű bármilyen fürdőnapon és bármilyen nemre vonatkozóan, társaságunk e téren nem tett és nem tesz semmiféle különbséget. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy társaságunk elkötelezett a sokszínűség elfogadásában fürdőink működését illetően mind vendégeink, mind munkavállalóink tekintetében” – zárta sorait a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A fürdő álláspontját fogadta el a céget birtokló Fővárosi Önkormányzat is, egyben hangsúlyozta, hogy Budapest mindenkié.

„A Főváros vezetése eddig is rengeteget tett és tesz azért, hogy Budapest elfogadóbb város legyen. Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Pride korábbi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egy város akkor lesz mindannyiunk otthona, ha mindenki megkapja azt az elfogadást, amire mindannyiunknak szükségünk van, mert Budapest mindenkié” – írták.

A pénteki férfinapot már beszüntették

„Elharapózott nyíltszíni szex” miatt a Rudas Gyógyfürdő törökfürdő részlegén tartott pénteki férfinapot a társaság már négy évvel ezelőtt beszüntette. Mint azt akkor írták, a biztonsági szolgálat nem tudta megakadályozni a közerkölcsöt sértő jeleneteket, ám a többi vendég pihenését véleményük szerint már zavarta volna a nyomatékosabb biztonsági szolgálat megléte. Az egykori pénteki férfinap törzsvendégei elismerték, hogy korábban volt példa nyilvános szexre, ám ez a probléma egy ideje már megszűnt, mondták még 2019-ben. Jelen esetben a spanyol pár szava áll a fürdőével szemben, ám ha kiderül, hogy a szerelmeseknek van igaza és ők ügyvédhez fordulnak, a társaság tetemes bírságban részesülhet.

„Az egyenlő bánásmód elvének megsértése vádjával a pár az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulhat” – kezdte dr. Kosdi Kornél ügyvéd. „A hivatal ezt követően eljárást indít, és ha a vád beigazolódik, szankcionálhatja, bírsággal sújthatja a fürdőt. Mivel ez a fajta megkülönböztetés az emberi méltóság sérelmével is járhat, így kártérítés alapja is lehet. Ebben a kérdésben a kártérítési összegek a jogsértés súlyától függően 100-200 ezer forinttól 1 millió forintig alakulhatnak.”

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy egy ilyen ügyben csak biztos szemtanúk segítségével lehet egyről a kettőre jutni. Példának okáért egy korábbi, ehhez hasonló ügyet említett, amelynek kapcsán az akkori Egyenlő Bánásmód Hatóság bár diszkriminációt állapított meg, a bíróság hatályon kívül helyezte a jogorvoslatot.

„Nagy kérdés, hogy meddig lehet elmenni a csókolózásban, hogy mi történt ténylegesen, előfordult-e például szexuális jellegű érintés vagy hasonló. Elképzelhető, hogy a medencében valóban csak csókolóztak, de nem tudjuk, csináltak-e valami mást korábban, amiért bepanaszolták őket. Az érintetteknek célszerű először a fürdőnél panaszt tenni, és ha erre nem kapnak kielégítő választ, akkor pereskedés helyett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulni, ott ugyanis nincs kockázat. Ha a hivatal megállapítja, hogy a fürdő alkalmazottjai szexuális irányultság szerint diszkriminálták a pár tagjait, akik ezt független tanúkkal is alá tudják támasztani, csak akkor célszerű bírósági ügyet csinálni belőle és akár kártérítést is igényelni” – fejtette ki véleményét Dombos Tamás.

Máthé Bence

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin