Hírek

Endlich! Mától házasodhatnak Németországban az azonos nemű párok

A Bundestag június végén szavazta meg a házassági egyenlőséget lehetővé tévő törvénymódosítást. A nemrég negyedszer is újraválasztott Angela Merkel német kancellár nemmel szavazott.

Három hónappal a történelmi szavazás után – amelyet több évnyi politikai és társadalmi vita előzött meg, noha a németek négyötöde már rég támogatja a házassági egyenlőséget – a mai napon, október elsején életbe lép Németországban a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a leszbikus és meleg párok is kimondhassák a boldogító igent.

Előzőleg a CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezte, hogy a Bundestag (a német törvényhozás alsóháza) szavazzon az egyenlő házasság bevezetéséről. Arra hivatkoztak, hogy szaván fogják a kancellárt, aki aztán jelezte: már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt.

Angela Merkel kancellár

Angela Merkel ugyanakkor jelezte azt is: nem tartja helyesnek, hogy a vetélytársak pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, és a CDU/CSU másként kívánt volna eljárni. Megfigyelők szerint a kancellár azt is el akarta kerülni, hogy a választási kampányban téma legyen a házassági egyenlőség, egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a szavazást végül ilyen gyorsan napirendre vették.

Berlin ünnepelt a szavazás napján

A szavazáson végül 623 szavazatot adtak le, 393 képviselő szavazott igennel, 226 nemmel és négyen tartózkodtak. A lelkész lányaként felnőtt Angela Merkel elmondta, számára a házasság egy férfi és nő kapcsolatát jelenti, ezért lelkiismereti okokból csak nemmel tudott szavazni.

Arról, hogy milyen volt Németországban a nyolcvanas-kilencvenes években felnőni, interjúnkat egy német fiatalemberrel itt olvashatjátok.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin