Nagyvilág

Elveszíti kedvezményeit a Disney Floridában, amiért kiállt a queer közösségért

A floridai törvényhozás mindkét republikánus többségű háza jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a Disney különleges adózási státuszát az államban – nyilvánvaló válaszul arra, hogy a Disney ellenzi a Ron DeSantis kormányzó által nemrég aláírt „Ne mondd, hogy meleg” törvényt.

Az állami törvényhozás Ron DeSantis kormányzó által javasolt rendkívüli ülésszakon hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a Floridában 1968 előtt létrehozott különleges adókörzeteket. Az intézkedés egyértelműen az állam legfőbb látványosságát, a Disney Worldöt veszi célba.

A floridai szenátus 23-16 arányban hagyta jóvá az intézkedést – jelentette a Reuters. A képviselőház csütörtökön 70-38 arányban szavazott arról, hogy a kalandparkot megfosszák különleges adózási státuszától. A törvényjavaslat most Ron DeSantis kormányzó asztalán van, és várhatóan aláírja majd a törvényt, tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben határozottan kiállt a Disney ellen.

A republikánus kormányzó múlt szerdán egy adománygyűjtő hírlevélben azt írta támogatóinak, hogy „nem engedné meg, hogy egy kaliforniai székhelyű woke vállalat irányítsa államunkat (…) Ha a Disney harcot akar kirobbantani, akkor rossz embert választott” – írta DeSantis. Amennyiben aláírja az intézkedést, a Disney különleges státusza 2023 júniusában megszűnik.

A Disney 1967-ben kötött megállapodást Florida állammal, amelynek keretében szinte teljes ellenőrzése alatt tarthat egy nagy területrészt. A különleges státusz lehetővé teszi a vállalat számára, hogy adót vessen ki, sürgősségi szolgáltatásokat működtessen, utakat építsen és ellenőrizze a közműveket nyüzsgő vidámparkja területén.

A demokraták arra figyelmeztettek, hogy a Reedy Creek Improvement District státuszának feloldása súlyos következményekkel járna az adófizetőkre nézve az egész államban. Gary Farmer szenátor szerint „csak a Reedy Creek adósságszolgálata több mint egymilliárd dollár„, és a törvényjavaslat „nem rendelkezik arról, hogy ezt az adósságszolgálatot hogyan fogják átvállalni” – jelentette a CNN. „A helyi önkormányzatoknak kell átvenniük a megszűnő különleges körzetek eszközeit és kötelezettségeit” – mondta Farmer.

A Disney azután került össztűz alá, hogy kezdetben nem foglalt nyilvánosan állást a „Ne mondd, hogy meleg” törvényjavaslattal szemben – amely megtiltja az LMBTQ-témák megvitatását a floridai iskolák alsóbb osztáyaiban -, és pénzt adományozott a törvényt támogató republikánusoknak.

A lépés tömeges munkabeszüntetést eredményezett a Disneynél és világszerte rengeteg híresség és influenszer ítélte el őket. Nem sokkal később a Disney végül elítélte a jogszabályt, és közölte, hogy szünetelteti a floridai politikai jellegű adományokat.

A Disney megfogadta, hogy harcolni fog az LMBTQ-közösségért azáltal, hogy elérik a vitatott jogszabály „hatályon kívül helyezését” vagy „bírósági úton történő megsemmisítését”, miután DeSantis márciusban aláírta a törvényt. DeSantis válaszul azt mondta, hogy a vállalat „átlépte a határt”, és folyamatosan „woke”-nak bélyegezte a Disneyt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin