Itthon

Elstartolt a 29. Budapest Pride Közösségi Fesztivál

 

Tegnap este a hivatalos megnyitóval elkezdődött  a 29. Budapest Pride Közösségi Fesztivál a hazai kulturális élet szereplőivel és az LMBTQ-közösség aktív képviselőivel karöltve.

A fesztivál szlogene változatlanul a “Vedd vissza a jövőd!”, amely rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra (rasszizmus, lakhatási válság, ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, homofóbia, transzfóbia és szexizmus), valamint az azokra adható válaszokra. A mindent körülvevő kaotikus valóságra sokan szorongással, míg mások dühvel vagy egyre fokozódó apátiával reagálnak. A Budapest Pride csapata hisz abban, hogy a társadalmi problémák megoldására a közösségi válasz a megoldás: az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás.

Idén két héten keresztül június 7–23. között zajlik a Budapest Pride Közösségi Fesztivál, amelynek ideje alatt civil szervezetek és magánszemélyek több mint 60 programján vehetnek részt az érdeklődők Budapesten és a fővároson kívül két településen.

A megnyitó ünnepség házigazdája Ráskó Eszter humorista, pszichológus volt, aki az est folyamán személyes történeteken keresztül osztotta meg kapcsolódását az LMBTQ-közösséghez. A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében a fesztivált Radványi Viktória elnök nyitotta meg, illetve videóüzenetben köszöntötte az LMBTQ-közösséget és a támogatókat Nagy Zsolt színész.

A hagyomány szerint az eseményen adták át a Háttér-díjat, mellyel 2005 óta minden évben olyan személyt (csoportot, vagy projektet) tüntet ki a Háttér Társaság, aki az elmúlt időszakban sokat tett a közösségért. Idén Filó Mariann, a Budapest Pride egyik szervezője, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának tagja kapta az elismerést. Végezetül Daróczi Anna, roma feminista aktivista fogalmazott meg kritikát a mindennapi igazságtalanságok ellen, és mindenkit arra kért, hogy aktívan keresse egymással a kapcsolatot. A beszédek között Trinity Bee drag queen és a Galaxisok zenekar is fellépett.

Az idei pride hónap országszerte várja programokkal az érdeklődőket. A fesztivál lezárásaként június 22-én szombaton tartják meg a Budapest Pride Felvonulást: a menet a Podmaniczky utcából indul, végighalad az Andrássy úton, majd a Vajdahunyad várhoz érkezve Civil Faluval, beszédekkel, zenével ér véget. A szervezők idén is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felvonuláshoz a menet teljes hosszában, sok helyen lehessen majd csatlakozni.

A fesztivált elindító megnyitó visszanézhető a Budapest Pride Facebook oldalán.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin