Hírek

Elítélte a bíróság a jeruzsálemi késelőt

A bűnösnek ítélt támadó hat embert késelt meg a tavalyi jeruzsálemi pride-on; egy 16 éves lány, Shira Banki belehalt a sérüléseibe. 

Schlissel_3416833b

Izrael erőteljesen kétarcú ország az LMBT emberek helyzetét nézve. Amíg Tel Avivban minden évben felszabadultan ünnepel a tömeg a pride-on, és a népszerű izraeli dj-k a világ melegfesztiváljait járják, addig Jeruzsálemben továbbra is nagyon erős a vallási konzervativizmus.

Így eshetett meg az a szörnyű tragédia, ami vérbe borított a tavalyi Jeruzsálem Pride-ot: egy ortodox zsidó férfi, Yissai Schlissel hat embert késelt meg vallási okokra hivatkozva. Támadása halálos áldozatot is követelt a mindössze 16 éves Shira Banki személyében, akinek emlékére LMBT-diszkrimináció elleni törvények bevezetését, illetve egy fontos jeruzsálemi tér átnevezését is eltervezték az elmúlt évben az izraeli hatóságok.

Habár fenti változtatások még váratnak magukra, Schlisselt most elítélték gyilkosságért és gyilkossági kísérletért. A férfinak nem ez az első köre a büntetés-végrehajtással: a támadás után nem sokkal derült ki, hogy a 2015-ös pride előtt három héttel engedték ki a börtönből egy 2005-ben elkövetett hasonló támadás miatt letöltött büntetése után.

Az eset egyébként nem egyszerű, mert Schlissel elutasította a tanácsadást, és nem ismeri el a bíróság hatáskörét sem. A tárgyalás egy pontján ezt kiabálta: „Le kell állítani a pride felvonulást, hogy Shira Banki lelke mennybe mehessen. Ha törődnek a jólétével… be kell fejezniük az istenkáromlást. A pride felvonulói nagy kárt okoznak Izrael népének.”

„A közösségünkben még mindig ott él a trauma és a félelem, amit a tavalyi események hagytak maguk után” – nyilatkozta Tom Canning, a Jeruzsálemi LMBT Központ munkatársa. – „Reméljük, hogy Schlissel a kiszabható maximális büntetést kapja, mert úgy lehet, hogy könnyebb lenne feldolgozni a történteket. Már készülünk a július 21-ei felvonulásra, és büszkén kiállunk a toleranciáért és a feltétlen szeretért Izraelben.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin