LifestylePride

Elgondolkodtató magyar videó a Pride-ról egy heteró férfitól

Heteró férfiként egy egész vlogot szentelt a Pridenak, a körülötte lévő vitáknak, beszél arról, hogy nem érti, az Orlando kosárlabda-csapatának szurkolói miért akadtak ki azon, hogy a csapat a normandiai partraszállás 75. évfordulóján Pride tartalmat osztott meg. Talán nem mindenhol úgy használja a kifejezéseket, ahogyan azt egy melegjogi aktivista tenné, de ahhoz képest, hogy még életében nem járt Pride felvonuláson, nagyon sokat tud a témáról és értékes gondolatokat fogalmaz meg. Nemcsak a homofóboknak, nekünk, melegeknek is érdekes megállnunk és elgondolkodnunk az identitásunkon, és hogy a Pride igazából miről is szól. Rövid interjút készítettünk Szűcs Gergellyel, a Metaszkóp vloggerével, aki egyébként szabadúszó műsorvezető, tréner és egyetemi oktató. A videót párbeszéd-indítónak szánta.

 

 

Sok meleg barátod, haverod van?

Egy közeli, kedves barátom van, aki az évek során megtisztelt a bizalmával és megnyílt nekem, mellette csak a lazább ismeretségi körömben találkoztam meleg arcokkal.

Beszéltél velük előtte a témáról, a videó ötletéről?

Igen, volt, akinek elmeséltem az agymenésemet, miután találkoztam a címbe foglalt jelenséggel. Ez önmagában nem volt nagy ugrás, a téma régóta foglalkoztat, a kommunikáció mesterszakon is az identitás elmélet volt a kedvenc órám, gyakori beszédtéma ez nálam.

Esetleg mondtak olyan gondolatokat, nézőpontokat, amik előtte nem jutottak eszedbe?

A videó első draftját megszondáztattam meleg és hetero ismerősöknél, és a kapott visszajelzések alapján elvégeztem pár apró módosítást. Eddig pszichológiáról, filozófiáról beszéltem a vlogon popkult köntösben, korábban csak egy alkalom volt, amikor társadalmilag érzékeny témát vettem elő, szuperhősök bőrszínét illetően. Úgy éreztem, szükségem van pár visszajelzésre a videó feltöltése előtt.

Miért tartottad fontosnak, hogy te heteró férfiként elkészítsd ezt a videót?

A műsorvezetés mellett oktatással is foglalkozom és azt vettem észre, hogy a különböző nézőpontok egymás mellé állítását nagyon fontosnak élem meg. Az, hogy hetero vagyok, lényegtelen szerintem, én beszélgetéseket szeretnék elindítani és felhívni a figyelmet a furcsa következetlenségekre.

Beszélgettél már homofóbokkal?

Életem során elvétve, persze. Az első furcsa élményem gimiben volt, amikor filozófia órán Wittgenstein életéről néztünk videót, ahol egy jelenetből kiderült, hogy meleg volt. Pár osztálytársam teljesen elflippelt ezen, rendesen felhördültek, és utána a nyelvfilozófiával foglalkozni sem voltak hajlandóak. Én pedig azt éreztem, hogy számomra teljesen lényegtelen az orientációja, csak értsem meg, miről beszél. Azóta is hasonló megéléseim vannak. A homofóbiával elsősorban az a bajom, hogy csapdába csalja az embert és elzárja egy csomó más, lényeges dologtól.

Volt félelmed a videó elkészítése, illetve posztolása előtt?

Abszolút. Pár napig húztam is a posztolást emiatt, de nem az esetleges homofób hangok miatt. Az évek során sokan kérdőre vontak, hogy heteróként miért pattogok ilyesmin, mintha ez csak egy bizonyos klubba tartozó emberek jogosultsága és feladata lenne. Aztán úgy voltam vele, mint Emett Brown: kit érdekel?

Mit vársz a videótól?

Ugyanazt, mint az összes többitől. Hogy beszélgetéseket indítson el, hogy elgondolkodjanak azok, akik megtiszteltek pár percig a figyelmükkel. Hogy jobban ügyeljenek arra, hogy ne keveredjenek következetlen önellentmondásokba és jobban megismerjék önmagukat.

Kaptál már visszajelzéseket? Ha igen, mik jöttek vissza?

Igen, és jogos a feltételezés, hogy buborékban élünk, mert eddig csak pozitív visszajelzések jöttek. A hozzám hasonlóan érzékeny ismerőseim, orientációtól függetlenül emelték kalapjukat, volt, aki tovább is osztotta.

Mesélj röviden kérlek a Metaszkóp vlogról!

Szeretném felhívni a tömegek figyelmét arra, mennyire fontos a kommunikáció és az önismeret. Két éve elkezdtem egy trénerképzést, ahol rengeteg érdekes pszichológiai és szervezetfejlesztési dolgot tanultam. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ezeket a tételeket a kedvenc filmjeimen, hőseimen keresztül közérthetően továbbadhatom azoknak, akik az élet más területére fókuszálnak, de közben nyitottak az önfejlesztésre. Néha persze elkalandozom és vegytiszta rajongói értékeléseknek adok hangot, de a fő cél mindig ugyanaz marad, témától függetlenül

Zsebedits Patrik

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin