Kultúra

Egy 84 éves drag queenről készült festmény nyert neves művészeti díjat

Idén is megrendezésre került Ausztráliában a Kennedy Prize díjátadó, amelynek célja, hogy tehetséges művészeket fedezzen fel és támogasson munkáik során, amit az egész országgal megismertetnek. Ezúttal Jaq Grantford érdemelte ki a díjat Tootsie, Just an Old Drag Queen című festményével.

 

Tootsie, Just an Old Drag Queen

 

Grantford múzsája a nyolcvannégy éves drag queen, Ken „Tootsie” Atherton, aki nem sokkal a festmény elkészülte után hunyt el – számol be róla a Qnews.

A festő az ABC-nek adott interjúban bővebben is mesélt Tootsie életéről, melynek akadtak állomásai, ahol valódi küzdelmeket kellett vívnia. Az ikertestvére meghalt, amikor tizenhat évesek voltak. Később, az édesanyjuk, aki nem tudta magát túltenni a gyászon, öngyilkos lett. Holttestére Ken talált rá, éppen három héttel a tizennyolcadik születésnapja előtt. Mire húsz éves lett, már egy idősek otthonában dolgozott. Ennek azonban szomorú vége lett, mivel letartóztatták szexuális irányultsága miatt, és két évig ült börtönben.

Ken csupán életének második felében vált Tootsie-vá. Pontosabban a hatvanas éveiben kezdett drag queenként öltözködni és Melbourne kocsmáiban előadásokat tartani. Jacquie Grantford elmondása szerint Tootsie volt a környék legidősebb drag queenje, de ez sosem akadályozta abban, hogy igazi dívaként vonuljon színpadra.

„El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok. A Tootsie-ról készült festmény nagyon sokat jelent nekem. Régebben letartóztatták, amiért meleg volt, most pedig ünneplik a szépségéért” – nyilatkozta Grantford a győzelem után.

De nem Grantford az egyetlen, akit mélyen megérintett saját munkája, hanem a Kennedy Prize zsűrijét is sikerült lenyűgöznie:

„Ez a festmény a szépséget mutatja meg azzal, ahogy kívülállóként nyíltan ábrázolja az életet. A művész az intimitást fogta meg a fényeken és a részleteken keresztül. Számunkra ez a festmény megragadja a múló időt, miközben betekintést nyújtott egy nehéz, de gyönyörű életbe, amelyet Tootsie élt.”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin