Lifestyle

Debrecen, Pride? – Bemutatkozik a DebrecenPride LMBTQI csoport

A DebrecenPride informális csoportot 2017-ben szervezte meg pár lelkes önkéntes aktivista. A csoportot van szerencsém évek óta ismerni, most tagjaikat és alelnökeiket, Frajdy Péter Frajdy-t és Simon Lehelt kérdeztem céljaikról, tevékenységükről. 

A DebrecenPride informális csoport elsősorban a Debrecenben és a Hajdú-Bihar megyében élő LMBTQI emberek jogegyenlőségért küzd, amely elsősorban a közösségszervezés módszertanával szervezné meg a helyi LMBTQI-közösség életét, mivel a statisztika és a személyes tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy ez a társadalmi csoport szenvedi el legtöbb diszkriminációt, mind egészségügyi, mind társadalmi, mind jogvédelmi szinten. A diszkrimináció hatványozottan is fennáll, ha az érintett LMBTQI személy a roma közösség tagja is.

 

 

S. L.: A debreceni Z generációs LMBT fiatalok lehetőségei igencsak korlátozottak, mivel jelenleg nincs se állandó közösségi, se kulturális fórumuk. A virtualizáció esetükben „kényszervirtualizáció”, mert a nettől remélik, amit a város nem tud kínálni. A net partnerkereső funkcióján túl nem tud közösséget teremteni, mert Debrecenben nincsenek állandóan működő LMBT helyek. Bulihelyszín ritkán van, de nem megoldható üzleti szempontból pl. egy melegbarát kávézó fenntartása, pedig régen volt rá kereslet: meleg vállalkozók üzemeltettek egy melegbarát kávézót, sőt még két rivalizáló meleg szexmozi is volt, de 2011 után ezek rendre megszűntek. Az ismerkedés valós térben periodikusan lehetséges, diszkó keretében, vagy marad a „búvóhely-megoldás”. Neten hihetetlen aktivitás tapasztalható, de ennek – részben – kényszerléte sok tekintetben maga is gátló tényezője egy nyílt meleg közösségi és kulturális LMBT létformának. Mivel tenni ez ügyben a legnehezebb, nemcsak a homofóbia, de legalább annyira a látens szocializációs faktor is ellenünk dolgozik, a mostani Z generációs debreceni meleg fiataloknak így „természetes”.

F. P. F.: Jövőbeli céljaink között szerepel, hogy a kulturális rendezvényekkel párhuzamosan tréningeket is tartsunk, hogy jogtudatosabbak legyenek az érintettek. A Melegség és Megismerés programot nagyon fontosnak tartjuk lehozni Debrecenbe, nyáron pedig a Budapest Pride-on is jelen leszünk mind Budapesten, mind Debrecenben helyi paralel Pride-programokkal. A nyári debreceni Campus Fesztivál civil falujában ismeretterjesztő és HIV/AIDS-prevenciós programokat is kívánunk szervezni.

 

 

A tavalyi év folyamán több rendezvényen is részt vettünk, tréningeket, piknikeket, filmvetítéseket szerveztünk. Az LMBT Történeti Hónap keretében a meghívott előadók tartottak tudományos előadásokat helyben, de a programsorozat budapesti helyszínein is képviseltük magukat  ahol Simon Lehel a „meleghadseregekről”, Talabos Dávidné Dr. Lukács Nikolett pedig a fantasykban és a sci-fikben megjelenő LMBTQI karakterekről tartott előadást. Mindezek mellett természetesen a rendszeres helyi bulik sem maradhatnak el, legutóbb pedig az első transznemű szépségversenyt is megtartották városunkban.

S. L.: Egyfajta ellenszélben is egy kulturális-szocializációs mintát igyekszünk a helyiek számára – a nagyon szerény lehetőségeinkkel – biztosítani, hogy „ne csak Pesten lehessenek melegek”, ahogy azt egy huszonéves fiú megfogalmazta.

Ahogy sok vidéki közösség, természetesen mi is szembesülünk azzal a problémával, hogy sokan nem mernek eljönni ezekre a rendezvényekre, mivel félnek attól, hogy osztálytársaik, kollégáik, családjuk számára nyilvánvalóvá válik orientációjuk, identitásuk. De úgy véljük, hogy ennek javítására és leküzdésére mindenképpen a jelenlét és az önmagunk képviselete lehet a megoldás.

Talabos Dávidné dr. Lukács Nikolett

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin