Nagyvilág

Bezáratta az egyik legjelentősebb queer szervezetet az ugandai kormány

A Szexuális Kisebbségek Ugandában (Sexual Minorities Uganda – SMUG) civil szervezet 2004 óta küzd a szexuális kisebbségek jogaiért a közép-afrikai országban, ahol a homoszexualitás illegális és a queer emberek üldözése mindennapos.

Eredményei között szerepel, hogy 2010-ben sikeresen elérte, hogy bírósági végzéssel megakadályozzák, hogy egy újság “Akasszátok fel őket” címszóval tegye közzé meleg ugandai férfiak adatait.

Augusztus 6-án, szombaton egy kormánytisztviselő közölte, hogy a SMUG működését azonnali hatállyal felfüggesztették, mivel érvényes engedély nélkül működött – írja a Reuters.

Stephen Okello, aki az NGO-kat (nem kormányzati szervezetek) szabályozó kormányzati ügynökséget felügyeli, azzal vádolta az SMUG-ot, hogy “illegálisan működik”.

Válaszul az SMUG azt mondta, hogy 2012-ben megpróbált regisztrálni az Uganda Registration Services Bureau (URSB) nyilvántartásába, de elutasították, mert a nevét “nemkívánatosnak” tartották.

A jótékonysági szervezet szerint az, hogy az USRB “megtagadta az SMUG működésének legalizálását, amely az Ugandában továbbra is jelentős diszkriminációval szembesülő LMBTQ-emberek védelmére törekszik, “egyértelmű jele annak, hogy az ugandai kormány és szervei hajthatatlanok, és másodrendű állampolgárként kezelik az ugandai szexuális kisebbségeket“.

 

 

A SMUG igazgatója, Frank Mugisha a BBC-nek azt mondta, hogy a lépés “egyértelmű jele a boszorkányüldözésnek, amely a rendszerszintű homofóbiában gyökerezik, és amelyet a meleg- és transzellenes mozgalmak táplálnak“.

A politikusok az LMBTQ közösséget bűnbakként használják fel, hogy támogatást szerezzenek és szavazatokat nyerjenek, és ez táplálja a homofóbiát” – mondta Mugisha.

2017 és 2020 között a rendőrségi adatok szerint 194 embert vádoltak meg “természetellenes bűncselekményekkel”. Ebből 25 vádlottat el is ítéltek – írja a BBC.

Uganda a múltban megpróbált szigorúbb törvényeket érvényesíteni, hogy még jobban csorbítsa az LMBTQ jogokat.

2014-ben a parlament elfogadta a homoszexualitás elleni törvényt, amelyet a helyiek “Öljétek meg a melegeket törvényjavaslatnak” neveztek el, mivel eredetileg a homoszexualitást halállal büntették.

A büntetési tételt életfogytiglani börtönbüntetésre csökkentették, és a törvényt 2014 februárjában fogadták el. Ugyanezen év augusztusában a bíróságok technikai okokra hivatkozva megsemmisítették.

Vannak azonban politikusok és vezetők, akik a törvény visszaállítására törekszenek. Uganda elnöke, Kaguta Yoweri Museveni 1986 óta van hatalmon, és határozottan ellenzi az LMBTQ jogokat.

A CNN-nek adott 2016-os interjújában Museveni “undorítónak” nevezte a melegeket, és azt mondta, hogy “figyelmen kívül hagyná a homoszexualitást“, ha bizonyíték lenne arra, hogy a melegek “abnormálisnak születnek“.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb