Hírek

Beperelheti a Tinder az AIDS-alapítványt reklámjai miatt

A Tinder vezetősége bíróságra vinné az ügyet, amelyet egy óriásplakát robbantott ki.

2CDEEEBD00000578-3252570-image-a-20_1443469746442

A plakáton egy hetero és egy meleg pár látható: a sziluettjeiken előbbi pár esetén a Tinder és a chlamydia, míg utóbbiakon a Grindr és a gonorrhea olvasható. Az AIDS Healthcare Foundation (AHF) arra kívánta felhívni a figyelmet a hirdetésekkel, hogy a randiappok használói sokkal nagyobb eséllyel teszik ki magukat a szexuális úton terjedő, sokszor akár életveszélyessé fajuló betegségeknek.

Whitney Engeran-Cordova, az AHF képviselője így nyilatkozott: „A randialkalmazások hihetetlen gyorsasággal alakítják át a szexualitás képét: használatukkal a kötetlen szex olyan egyszerűen elérhető vált, mint rendelni egy pizzát. Ezek a lokáció alapú mobilalkalmazások bizonyos értelemben a mai fiatal felnőttek »digitális fürdőházaivá« változtak, ahol a következő aktus karnyújtásnyira van – csak úgy mint, a következő betegség. Habár ezek a szexuális kapcsolatok gyakran szándékosan rövidek, sőt, névtelenek, a nemi úton terjedő betegségek hosszú távú következményekkel járhatnak az egyén szempontjából, és akár járványok okozói is lehetnek egy közösségben.”    

A hirdetések azután kerültek ki, hogy egy Rhode Island-i egészségügyi vizsgálat során komoly kapcsolatot mutattak ki az alkalmazások és a betegségek elterjedése között: eszerint 2013 és 2014 között a szifiliszes esetek száma 79%-kal, a gonorrheások száma 30%-kal, a HIV-vel diagnosztizált betegek mennyisége pedig csaknem 33%-kel növekedett. Ezek a számok országos tendenciát mutatnak az AHF szerint.

A Tinder vezetősége ennek ellenére azt állítja, hogy a vádak alaptalanok, és rontják a cég jó hírét. A vállalat perrel fenyegette meg az AHF-et, ha nem távolítják el azonnali hatállyal a hirdetőtáblákat – a szervezet viszont ellenáll a fenyegetésnek.

A Grindr nyilatkozata ennél sokkal komolyabb volt: „A Grindr mindig is fontosnak tartotta az egészség kérdését és a felhasználók széleskörű tájékoztatását. Mint a világ egyik legnagyobb meleg platformja, számunkra ez nagyon komoly dolog. Rendszeresen szervezünk megelőző oktatási programokat és tesztelést, támogatjuk a különféle egészségügyi szervezeteket és igyekszünk felhívni a felhasználóink figyelmét a biztonságos szex fontosságára. Éppen ezért a weboldalunkon is szenteltünk egy részt a témának.” 

Bizonyos kutatások szerint ma már ezek az alkalmazások nemcsak alkalmi együttlétekre adnak lehetőséget, de nagyon sokan itt találják meg hosszú távú partnerüket is.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin