Hírek

Barack Obama: „mindig harcolni fogok az LMBT jogokért”

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) 25 évvel ezelőtt ezen a napon állapította meg hivatalosan a homoszexualitásról, hogy nem betegség. Május 17. azóta a Nemzetközi Homofóbia-, Transzfóbia és Bifóbia Elleni Világnap minden évben. Habár az emberiség sok lépést tett egy toleránsabb világ irányába, de az amerikai elnök szerint még bőven van tennivaló – és mi csak egyetérteni tudunk vele. 

obama-620x330

A mai napon kiadott közleményben többek között az szerepel, hogy Obama szerint „addig kell harcolnunk – kerüljön ez bármennyi időbe -, amíg mindannyian szabadon és egyenlő jogokkal rendelkezve, méltósággal nem élhetünk.” Az elnök hangsúlyozta, hogy az LMBT jogok emberi jogok, és hogy az emberek nem csupán saját országában, de az egész világon azt érdemlik, hogy „félelemtől, erőszaktól és diszkriminációtól mentes életet élhessenek, tekintet nélkül arra, hogy kik ők vagy hogy kit szeretnek.”

Obama elnöksége alatt csaknem minden amerikai államban törvényessé vált az azonos nemű személyek házasságkötése, és 2010-ben megszüntette a hadseregben használatos „Don’t Ask Don’t Tell” intézkedést is, amely szexuális orientációjuk eltitkolására kényszerítette a katonákat. Emellett 2014-ben aláírt egy olyan rendeletet, ami a transznemű szövetségi alkalmazottak jogvédelmét szolgálja.

Obamán kívül a Fehér Ház is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben többek között a gambiai elnök által tett homofób kijelentésekre reagáltak – ennek részben az lehetett az oka, hogy nemrég két amerikai állampolgár is eltűnt az afrikai országban. Susan Rice, a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy a diktatórikus állam ezennel lekerült az USA-ba vámmentesen exportáló országok listájáról, és ha szükséges, a további lépésektől sem riadnak vissza.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin