Nagyvilág

Azonos nemű párokat áldottak meg katolikus papok Kölnben

Szerda este több katolikus pap osztott áldást azonos nemű pároknak a kölni katedrális előtt, tiltakozásképp a város konzervatív érsekével, Rainer Maria Woelkivel szemben – írja az AP.

Tiltakozásukat az váltotta ki, hogy a kölni egyház elöljárói kritizáltak egy mettmanni papot, aki márciusban a Düsseldorftól nem messze található településen megáldott szerelmespárokat – köztük azonos neműeket is. A kölni érsekség, amihez a település is tartozik, elmarasztalta a lelkészt, hangsúlyozva, hogy a Vatikán nem engedélyezi az azonos nemű párok megáldását.

Németország legnagyobb létszámú érseksége a kölni, mintegy 1,8 millió hívővel. A konzervatív rendszer ellen lázadó papok által szervezett ceremóniára több száz ember volt kíváncsi, végül 30 párt áldottak meg, köztük azonos neműeket is.

Sven Lehmann, a német kormány LMBTQ megbízottja szerint fontos lépés ez a tiltakozó áldásosztás. „Elsősorban az egyház tagjainak köszönhető, hogy az egyház egyre inkább nyit” – idézi Lehmannt a dpa. „Woelki érsek és a Vatikán ezzel szemben fényévekkel van lemaradva a társadalmi valóságtól”.

Nem ez az első alkalom, hogy az egyházközösség tagjai kikelnek az érsek ellen. Sajtóértesülések szerint sokan hagyták ott a kölni érsekséget amiatt, ahogy Woelki 2020-ban a felmerült zaklatásos eseteket gyakorlatilag a szőnyeg alá söpörte. Woelki elismerte, hogy követett el hibákat az eseteket kezelésével kapcsolatosan, de nem volt hajlandó lemondani. Az ügyet a Vatikán is vizsgálta, és a pápa néhány hónapos „szabadságra” küldte az érseket „kommunikációs hibák” miatt. Mikor Woelki visszatért a posztjára, felajánlotta a lemondását, de a pápa egyelőre erre nem reagált.

A német katolikus egyház évek óta próbálkozik reformokkal, melyet a Vatikán aggodalommal figyel, különösen a melegekkel, a nőkkel és a szexuális erkölcsökkel kapcsolatos témákban.

A szerdai áldásosztó akciónál nagyjából egy tucat ellentüntető is felvonult, akik azt követelték, hogy „maradjunk katolikusok”.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin