Nagyvilág

„Az olasz kormány háborút vív a gyermekeink ellen”

 

Kétségbeejtő helyzetbe kerültek az azonos nemű párok Olaszországban az új törvénytervezet miatt, amely súlyos büntetést szabna ki a külföldön béranyát fogadókra –írja a BBC.

Giorgia Meloni hatalomra kerülése óta tudni lehet, hogy a konzervatív jobboldali nézeteket valló kormánya tovább fogja csorbítani az LMBTQ közösség jogait, de ennek a törvénynek a bevezetése már létező családokat tehet tönkre.

„Két lehetőségünk van: Olaszországban maradunk és börtönbe kerülhetünk, vagy elmenekülünk” – mondja Claudio és Davide (nem a valódi nevük) a BBC újságírójának. A párnak nemsokára béranyaság útján fog gyermeke születni külföldön. Az új olasz törvény azonban a pedofíliához és az emberkereskedelemhez hasonlóan akkor is büntetné a béranyaságot, ha külföldön történik, olyan országban, ahol legális. Jelenleg a világon az Egyesült Államokban és Kanadában szabályozott teljes körűen a legális béranyaság, így sok pár itt keres magának béranyát.

Amennyiben a törvényt elfogadják (márpedig erre Meloni jobboldali kormánya esetében igen nagy az esély), akkor Claudio és Davide egymillió eurós (390 millió forintos) pénzbírságra vagy két évig terjedő börtönbüntetésre számíthat majd azért, mert gyermeket szeretne nevelni.

Olaszországban az azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe, így a meleg pároknak egyetlen esélyük van a gyermekvállalásra: a béranyaság.

Claudio és Davide komolyan fontolgatják, hogy külföldre költöznek, hollandul és máltaiul tanulnak. „Úgy érzem, száműzetésbe kényszerítenek, csak mert apa akarok lenni. Én büszke vagyok arra, hogy olasz vagyok, nem akarok elmenni innen” – mondja Davide. „Mindent megteszek, hogy jó állampolgár legyek, mégis most úgy bánnak velem, mint egy bűnözővel, csak mert családot szeretnék.”

Egy másik pár, Mauro és Murizio arról mesél, hogy külföldön született ikreik honosított születési anyakönyvi kivonatát nemrég megsemmisítette a hatóság az állam parancsára. Gyermekeik effektíve elveszítették olasz állampolgárságukat, ami miatt nem jogosultak sem az ingyenes állami egészségügyi szolgáltatásra, sem pedig a bölcsőde igénybevételére.

„Az ikreink nem léteznek az olasz állam szemében. Illegális bevándorlóként kezelik őket. Elképesztő diszkrimináció ez” – mondja Mauro.

A leszbikus párok is szenvednek Meloni kormánya alatt

Nincsenek azonban jobb helyzetben a leszbikus párok sem, akiknél szóba jöhet ugyan a mesterséges megtermékenyítés.

Valentina és Daniela is így vállaltak gyermeket, Valentina a most 16 hónapos kislány biológiai édesanyja. Amikor a gyermek megszületett, a padovai önkormányzat még hajlandó volt Danielát felvenni a születési anyakönyvi kivonatra. Most azonban 180 fokos fordulattal az önkormányzat elrendelte, hogy a nem biológiai szülő nevét el kell távolítani. Így Daniela szülői jogai megszűnnek.

„Nem vihetem a lányomat iskolába, nem hozhatok döntéseket, ha kórházba kerül, nem utazhatok vele külföldre Valentina írásos engedélye nélkül” – mondja szomorúan Daniela. „Ha Valentina meghalna, a lányunk árva lenne az állam szemében és engem is elveszítene.”

A padovai döntés több leszbikus párt is érint, akik bírósághoz fordulnak, bár tudják, hogy korábban a bírók már elutasítottak ilyen kérelmeket. „Úgy érezzük, az olasz kormány háborút vív a gyermekeink ellen” – mondja Valentina.

„Iszonyú mérges vagyok. Ez annyira igazságtalan. A gyermekeinket ideológiai okokból támadják” – teszi hozzá Daniela. „Vérlázítónak tartjuk, és ez ad nekünk energiát a további küzdelemhez. Mint minden sötét időszakkal, ezzel is bátran kell szembenéznünk.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin