Nagyvilág

Az amerikai queer fiatalok közel fele fontolgatott tavaly öngyilkosságot

A Trevor Project – amely az Amerikai Egyesült Államokban az LMBTQ-fiatalokért létrejött öngyilkosság-megelőzési és krízisintervenciós jótékonysági szervezet – szerdán tette közzé az LMBTQ-fiatalok mentális egészségéről szóló éves felmérését.

A felmérés során 33 993 amerikai LMBTQ-fiataltól gyűjtöttek válaszokat, amelyekből kiderült, hogy a világjárvány és a „könyörtelen politikai támadások” nagy hatással voltak a közösség mentális egészségére.

A felmérés szerint a fiatalok közel fele (45 százalék) „komolyan fontolgatta” az öngyilkosságot az elmúlt évben, ami a transz és nembináris fiatalok körében elérte az 53 százalékot. A Trevor Project kutatása szerint a transz és nembináris fiataloknál az öngyilkossági kísérlet kockázata is magasabb volt.

A transz és nembináris fiatalok közül minden ötödik (19 százalék) kísérelt meg öngyilkosságot az elmúlt évben, szemben a cisznemű queer fiatalok körülbelül minden tizedikével (9 százalék).

Amit Paley, a Trevor Project vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója szerint a kutatás azt mutatja, hogy „az öngyilkossági gondolatok az utóbbi években növekvő tendenciát mutatnak az LMBTQ-fiatalok körében„, ami még fontosabbá teszi a szervezet „életmentő munkáját”. „A COVID-19 világjárvány és a könyörtelen politikai támadások hatásait ebben az időszakban nem lehet alábecsülni” – mondta Paley.

A megkérdezett LMBTQ-fiatalok közel háromnegyede (73 százalék) mondta, hogy szorongásos tüneteket tapasztalt, 58 százalékuk pedig a depresszió tüneteiről számolt be. A transz és nembináris fiatalok nagyobb valószínűséggel tapasztaltak szorongást (78 százalék) és depressziót (65 százalék), mint cisznemű társaik (65 százalék, illetve 47 százalék).

A Trevor Project felmérése azt is megállapította, hogy a queer közösséget marginalizálni próbáló homo- és transzfób törvénytervezetek növekvő száma – amelyek közül sok közvetlenül a transz fiatalokat támadja – szörnyű hatással van az amerikai fiatalok mentális egészségére.

A transz és nembináris fiatalok többsége (93 százaléka) azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy a transz emberektől megtagadják a nemmegerősítő orvosi ellátáshoz való hozzáférést. Nagy számban (91 százalék) aggódtak amiatt, hogy nem engedik őket az általuk preferált mosdóba menni, és 83 százalékuk attól tartott, hogy a sport világában kibontakozó transzellenes korlátozások következményeként a transz emberek nem vehetnek részt több sportágban, így például az úszásban és atlétikában.

 

Gyerekek gyűrűjében írta alá Florida kormányzója a queer fiatalokat veszélybe sodró törvényt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin