Utazás

aU bitte! – Gasztronómia és sörkülönlegességek Bajorországban

A német sörről elsőre München és az Oktoberfest ugrik be mindenkinek, ami – habár persze óriási élmény – egy tömeges fesztivál egy német nagyvárosban. Ez azonban korántsem minden, amit Németország a sörínyenceknek nyújtani tud. Aki békére, festői városkákra, és igazán különleges kézműves sörökre vágyik, annak Bajorországban, annak is az északi részén, Frankföldön a helye!

Frankföld hangulatos városai, gyönyörű természeti kincsei és sokszínű kultúrája mellett arról híres, hogy itt találhatóak a világon a legnagyobb sűrűségben sörfőzdék, így egy igen ígéretes úticél lehet a sör szerelmeseinek. A számtalan sörfőzde boldogan fogadja a vendégeket: van, ahol részt vehetünk vezetett kóstolókon, a sörfőzés folyamatát és a sörtörténelmet bemutató múzeumi vezetésen, máshol meg a bajor konyha finom ételei mellett tesztelhetjük a sok-sok sörkülönlegességet egy hangulatos teraszon. A legtöbb kis cég családi vállalkozás, ahol hosszú évek és számos generáció tapasztalata van benne minden pohár italban. A fent említett “aU” kifejezést akkor használjuk, ha egy ún. “Ungespundet Naturtrüb” névre hallgató helyi sörspecialitást szeretnénk rendelni – a csaposok rögtön érteni fogják. Jó hír, hogy szinte az összes sörfőzde készít gineket és whiskyket is, így még sokszínűbbek a lehetőségek.

Bamberg

Bamberg mesebeli hangulatú, a Regnitz folyó partján fekvő kisváros, amit a modern művészet városának is hívnak, és nem mellesleg az UNESCO világörökség része. A várost pezsgő diákélettel, a folyón edző számtalan evezőssel, a régi és a kortárs kultúra ötvözésével és a tradicionális, kézműves sörfőzdékkel lehetne a legjobban jellemezni. Építészetére leginkább a gótika és a barokk stílus a jellemzőek, találunk itt izgalmas freskókat kilógó kerublábbal, de tipikus német favázas épületeket is.

Bamberg legkisebb sörfőzdéjét, a Hopfengartent mindenképp érdemes meglátogatni. Az utcáról csak egy szűk kapu látszik, itt még mit sem sejthetünk arról, micsoda burjánzó kertben fogjuk magunkat találni tele virágokkal, zöldség- és fűszernövény-ültetvényekkel, és természetesen jó sok komlóval. A tulaj fia lelkesen mesél a családi sörfőzde történetéről, a természetes, helyi alapanyagokból készülő söreikről és a különleges ginjeikről. Itt nemcsak a szokásos citromos sört találják meg az újdonságra vágyók, de uborkás, eukaliptuszos, borsos és chilis nedűket is kóstolhatnak. A ginválaszték hasonlóan extra, ebből is van hibiszkuszos, málnás, komlós, és még számos szokatlan, de annál finomabb íz.

Bambergben a város leghíresebb sörfőzdéje, a Schlenkerla is kihagyhatatlan. A belvárosban lévő söröző-étteremben és előtte az utcán is mindig nagy nyüzsgés van, a turisták és a helyiek is tudják, hogy ide kell jönni, ha jót akarnak sörözni vagy épp helyi specialitásokat enni. A Schlenkerlában 1405 óta főznek söröket, specialitásuk – amit szinte már csak itt készítenek Németországban – a füstös íz. A rauchbier, azaz füstölt sör régen Európa-szerte elterjedt dolog volt, mivel csak tűz fölött lehetett malátát pörkölni, de azóta szinte minden sörfőzde újabb technológiákra váltott, a Schlenkerla viszont kitartott, és védjegyévé tette a nehéz, füstös sört. A mondás szerint, ha az első korsó nem ízlik, kell inni még néhányat, és hamar megkedveljük. A sörök mellé itt végigkóstolhatjuk a legtradicionálisabb bajor ételeket, különféle sült húsokat, mártásokat, káposztát, és az elmaradhatatlan burgonyás köretet, a knödelt.

 

 

Bayreuth

A leginkább Richard Wagner operáiról és az e köré szerveződő Bayreuthi Ünnepi Játékokról ismert város is számos izgalmas látni- és kóstolnivalót rejteget. Bayreuthban nagyon fontos szerepe van a kultúrának, egy idegenvezetésen rengeteg izgalmas történetet és legendát hallhatunk a világháborúk és királyi családok által formált városi életről és intézményekről. Meghatározó és építészetileg is lenyűgöző helyek a Margravial Operaház, ami az UNESCO világörökség része, valamint a Bayreuther Festspielhaus, ahol nyaranta az operafesztivált szervezik. A Margrival Operaházat Giuseppe Galli Bibiena építész tervezte az 1750-es években és különlegessége, hogy minden fából készült, az alapoktól a gazdag barokk díszítésig. Hogy védjék a sérülékeny faszerkezetet, évente csak 30 előadást szerveznek itt, azokat is mind nyáron, mert a fűtés rossz hatással lenne rá.
A leglenyűgözőbb élmény talán mégis az óriási Ermitage park, sokszáz féle növénnyel, tavakkal, szökőkutakkal, pavilonokkal, emlékművekkel és kastélyokkal.

Gasztronómia és sörkóstolás terén Bayreuthban kihagyhatatlan a Maisel and Friends sörfőzde, akik egy egész élményközpontot építettek a söreik köré. Van itt étterem, ajándékbolt, kézművessör-shop, rendezvénytermek, sörkóstoltató terek, és egy lenyűgözően részletes kiállítás a sörfőzés rejtelmeiről, történetéről, jelenéről. Ha ez nem lenne elég, évente sörfőző versenyeket rendeznek, fiatal tehetségekkel és nemzetközi sörfőzőkkel is gyakran dolgoznak együtt, és most épül art-hoteljük is.
A sörkóstoltatás itt egy modern, erre a célra tökéletesen berendezett teremben történik vízzel, baguette-tel és sörkiöntő edényekkel felszerelve, akárcsak egy borkóstolón. Megízlehetjük a tradicionálisabb sörök mellett az újabb kísérleteket is, például a Hoppy Hell nevű hidegkomlós sört.

Nürnberg

Nürnberg egy jóval nagyobb város, mint az előző kettő, és csodásan ötvözi a nagyobb városok előnyeit a kis települések bájával. Erősen ajánlott a múzeumok szerelmeseinek, mert rengeteg közül válogathatnak itt. Kortárs és modern művészet, dizájn, klasszikus és történelmi múzeumok… nagyon sok idő lenne egyszerre mindet végigjárni, ezért érdemes többször is visszatérni. Nürnberg a Pegnitz folyó mentén terül el gyönyörű történelmi városközponttal, tipikus német épületekkel és pezsgő élettel. A városban sétálva találhatunk különleges tereket, szobrokat, tornyokat, templomokat és számtalan kávézót és éttermet, a várból kinézve pedig mindezt felülről is megcsodálhatjuk.
Kulináris élmények terén Nürnbergben a Hausbrauerei Altstadthof egy kötelező állomás. A sörfőzde-étterem alatt terül el a város katakombarendszere, ami a legnagyobb egybefüggő alagútrendszer Németországban, és sok életet mentett meg a II. világháború alatt. Itt is van múzeum, ahol a sörfőzés menetét követhetjük végig, és egy étterem, ahol olyan isteni tradicionális ételeket is kóstolhatunk, mint például a Maultaschen, miközben a különféle söröket, gineket és whiskyket teszteljük.

Itt készítik az ország egyik legjobb whiskyjét Ayrer’s néven, és a legnagyobb ínyenceknek még saját hordó whiskyjük is lehet, ha elég türelmesek. A hordókat családok, baráti társaságok, vagy akárki személyre szólóan feldíszítheti mintákkal és feliratokkal, majd néhány év érlelődés után el is fogyaszthatják. Nem rossz ok a varázslatos környékre való visszatérésre!

Kiss Dorka

Fényképek: a szerző saját fotói

Ez a cikk a Humen Magazin októberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin