Nagyvilág

Aláírta Joe Biden az azonos nemű párok házasságát védő törvényt

A mai egy jó nap” – üzente Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Fehér Ház udvaráról, mielőtt aláírta a Respect for Marriage (magyarul Tisztelet a Házasságnak) törvényt, amely biztosítja, hogy a szövetségi kormány elismeri az azonos nemű párok, valamint az interrassz párok házasságát, még akkor is, ha olyan államba költöznek, ahol ez nem így van.

A törvény emellett hatályon kívül helyezi a házasság védelméről szóló törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő közötti házasságként határozta meg, és amelyet 1996-ban még elsöprő többséggel fogadott el a Kongresszus.

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

President Joe Biden (@potus) által megosztott bejegyzés

Ahogy Mildred Loving mondta: az előző generációk „keserűen megosztottak voltak valamin, aminek olyan egyértelműnek és igaznak kellett volna lennie”. Ma, a házasság tiszteletben tartásáról szóló törvény aláírásával ünnepeljük a fejlődésünket. Kevés olyan egyértelmű és igaz dolog van, mint a házassági egyenlőség.

– üzente közösségimédia-bejegyzésében Joe Biden.

Hosszú és rögös volt az út idáig: bár a Képviselőház demokrata többségén könnyedén átment a tervezet első verziója – sőt, 47 republikánus is mellette szavazott -, az 50-50 megosztású Szenátusban hatvan szavazatra volt szükség. Végül 61 szenátor szavazott a Szenátus által módosított javaslat mellett, tehát 11 republikánus is. Ezt követően visszaküldték a Képviselőházba, ahol gond nélkül megszavazták a képviselők a módosított javaslatot és innentől már egyenes volt az út Joe Biden asztaláig.

Az aláírási ceremónián ott volt többek között Nancy Pelosi, a Képviselőház leköszönő demokrata elnöke, valamint Kamala Harris alelnök is.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nancy Pelosi (@speakerpelosi) által megosztott bejegyzés

 

Miért van szükség a törvényre? Bár a Legfelsőbb Bíróság 2015-ben biztosította az azonos nemű párok házassághoz való jogát az Egyesült Államok mind az 50 államában, a most elfogadott törvény támogatói amiatt aggódnak, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülbírálhatja azt – ahogyan tette azt néhány hónappal ezelőtt az abortuszhoz való joggal. Azóta legalább tucatnyi államban ismét tiltják az abortusz minden formáját.

Az azonos nemű párok házassághoz való jogának védelmét ellenző republikánusok azzal érvelnek, hogy erre nincs szükség, mondván, hogy a Legfelsőbb Bíróság valószínűleg nem fogja visszafordítani 2015-ös döntését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin