Egészség

Adományozz hajat!

Sokak szerint a dús és egészséges haj az, ami nővé tesz egy nőt, és erre egy egész iparág épül. Így elképzelni sem lehet, mekkora teher, ha valaki elveszíti a haját, továbbá ezzel együtt úgy érzi, vonzereje és önbizalma is csökken.

A Curly Hajadományozó Alapítvány a kemoterápia során hajukat elvesztett nők helyzetén próbál változtatni, visszaadva a hajhoz kapcsolódó nőiesség érzetét, hiszen rengeteg erőt tud adni egy új frizura. Egy olyan nő esetében, aki terápiás kezelés során veszíti el a haját, önmagában az is sokat jelent, hogy magabiztosan tud újra utcára lépni, sajnálkozó tekintetektől mentesen képes megcsinálni napi rutinját a gyógyulása során.

Ezért is fogadtam meg 5 éve, hogy hajat fogok adományozni. Döntésemet egy másik élmény is segítette, ugyanis egy könyvet olvastam a különböző kultúrák hajhoz való viszonyáról és arról, hogy mennyire komplex jel a haj az önreprezentációban. Rengeteg erő és kitartás olyan hosszú hajat növeszteni, ami paróka készítésére alkalmas. Én több mint három évig növesztettem a hajam, hogy elérje a minimális hosszt, a 40 centimétert. Ez a három év nem volt könnyű, de minden percét szerettem. Végül majdnem fél méter volt, amikor Bodnár Kinga, a Curly önkéntes fodrásza levágta.

Több szervezet van, amely hajadományokkal foglalkozik – nekem a legszimpatikusabb a Curly volt, ugyanis minden egyes lépést nyomon tudtam követni: világos és átlátható a rendszer, és nagyon készségesen válaszolnak minden kérdésre, ami felmerül a folyamattal kapcsolatban. Ezen felül az önkéntes fodrászaik is rendkívül segítőkészek voltak, barátságosan fogadtak. Az adományozás menetéről és a Curly Hajadományozó Alapítvány működéséről Fodor Bettinával, az alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettem.

Sokan adományoznak hajat?

Változó, átlagosan heti két-három alkalommal kapunk hajat, inkább postán érkezik magánszemélyektől. Önkéntes fodrászainkhoz havi egy-egy adományozó szokott menni hajvágásra.

Nők és férfiak is?

Nők főként és sok gyerek, 18 év alatt. A legfiatalabb adományozónk 6 éves volt, de vegyes a mezőny – férfi felajánlóink is szép számmal vannak.

Van különbség a női és férfi haj felhasználhatósága között?

Nincs, teljesen mindegy, itt a hosszon múlik, hogy egy felajánlás hogyan használható fel.

Fontos hozzáértő fodrásznak vágnia az adományozni kívánt hajat?

Igen is, meg nem is. Ha jelezve van a fodrász számára, hogy felajánlásra kerül a haj, akkor rögzíti apró gumikkal és nem összefogja egy nap copfban középen, hogy könnyen el lehessen dönteni, melyik tincs hol helyezkedett el a fejbőrön. Ha a haj vége és eleje keveredik, akkor azonnal össze is gubancolódnak. Sokan összefonva küldik el nekünk a hajukat, ilyenkor jóval nehezebb a felhasználása, mert a fonatot szét kell szedni, és megpróbálni elkülöníteni a hajtöveket. Ezt úgy kell elképzelni, mint két pálmát, ha egybefordítod őket – a leveleik összeakadnak, így van ez a hajjal is.

Hogyan működik a hajadományozás, mennyi idő alatt készül el egy paróka?

Rendkívül hosszú idő, mivel mi, akik a Curlynél dolgozunk, mind önkéntes alapon csináljuk, főállásunk mellett, így olykor hónapok telnek el, amíg eljut a haj a feldolgozóhoz. A bejövő hajakat többször át kell mosni, természetes száradás után lehet osztályozni őket, ez sok időt vesz igénybe. Ha töredezett a vége, vágni is kell, de lehet, hogy a vágás után már nem éri el a 40 centimétert, így már nem lesz felhasználható. Ilyenkor értesíteni kell az adományozót, hogy nem tudja parókának ajánlani a haját – sajnos ilyen gyakran előfordul.

Ilyenkor mi történik a tincsekkel?

A feldolgozás után kettéválik a dolog: egyes tincsekből paróka készül, amikből ez nem lehetséges, az értékesítésre kerül. Ezek rövidebb hajak, amik parókakészítésre nem alkalmasak, különben mi is azt csinálnánk belőlük. Olyan kereskedőkkel állunk kapcsolatban, akiknek a vásárlói nem parókát, hanem hajpótlást alkalmaznak, mert valamilyen betegség miatt kihullott mondjuk foltokban a hajuk, vagy megritkult és dúsítani szeretnék, így ebben az esetben is jó helyre kerül a felajánlás. Ilyenkor értesítjük az adományozót a haj értékéről.

Milyen haj az, ami a legjobban felhasználható?

Mindenképp fontos, hogy ne legyen festett, illetve a növesztés alatt megfelelő gondossággal kell ápolni. Egészséges hajjal lehet csak dolgozni.

Göndör és egyenes haj egyaránt felajánlható?

Igen, mivel egy parókához legalább három, színben és minőségben azonos felajánlás szükséges. Néhány esetben a színeken lehet variálni egyedül, mondjuk utólag megfesteni, de ha egy eleve festett hajat próbál a parókakészítő megfesteni, azzal jóval nehezebb dolga van.

Kik kérhetnek segítséget az alapítványtól, mik a feltételek?

Ha valaki kemoterápia során elvesztette a haját, akkor számára készítünk parókát, továbbá még egy keresztnevet kérünk és az átadásról fotókat is készítünk, amit a honlapra is felteszünk. Sokan a fotót nem szívesen vállalják, viszont ez fontos, hogy látszódjon, hogy tényleg egy ember viseli a hajat.

Milyen más jótékony célt lehet még hajadományozással támogatni a Curlyn keresztül?

Három alapítvánnyal állunk általában kapcsolatban, amelyek időnként cserélődnek – sérült embereket, kutya- és cicamentőket tudnak nálunk támogatni. Az állatsegítő szervezetek esetében például az eladott haj értékének megfelelően tudunk tápot vásárolni, vagy bármilyen eszközt, amire a szervezetnek szüksége van éppen.

Ha valaki nem tud hajat felajánlani, más módon tud segíteni?

Ha valaki fodrász, akkor a munkájával mindenképp tud segíteni, továbbá a parókakészítés egyéb költségeire lehet pénzadományt is felajánlani. Önkéntesekre folyamatosan szükségünk van, elsősorban azért, hogy több emberhez el tudjunk jutni, plakátokat kihelyezni, hogy a betegek tudjanak erről a lehetőségről; továbbá az átadások lebonyolításában is tud segíteni, aki szeretne.

Bernhardt Dániel

Curly Hajadományozó Alapítvány (Facebook)

Adószám: 18909519-1-42

Nyilvántartási szám: 01-01-0012491

Bankszámla szám: 16200209-17070562 – Magnet Bank

A Curly a Magnet Bank közösségi adományozás programjában és a segítő kártya programban is részt vesz.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin