Hírek

A társadalom érzékenységére hivatkozva tiltottak be egy LMBTQ rendezvényt Isztambulban

Idén tartották volna a harmadik Queer Olympix nevű sportrendezvényt Isztambulban, de a helyi hatóságok az utolsó pillanatban úgy döntöttek: nem kerülhet megrendezésre társadalmi érzékenység miatt.

 

Atletik Dildoa

 

A rendezvényen 130 LMBTQ sportoló vett volna részt a hétvégén, amely során labdarúgásban, strandröplabdában és távolugrásban mérethették volna össze magukat. Amikor azonban megérkeztek a helyszínre, rendőrökkel és vízágyukkal találták szembe magukat. Véleményük szerint a hatóság azért nem jelezte hamarabb a tilalmat, hogy a szervezők ne fellebbezhessenek a döntés ellen – írja a Pink News.

A rendezvény betiltásáról a helyi queer focicsapat, az Atletik Dildoa tett közzé egy nyilatkozatot, melyben tájékoztatták az embereket a történtekről:

„Ma reggel tudomásunkra jutott, hogy a Queer Olympix, melyet a hétvégén tartottunk volna, betiltásra került Kadıköy kerület polgármestere által. Óvintézkedésnek szánták, hogy megakadályozzák a kialakulható provokációkat, amik a társadalmi érzékenység miatt jöhetnek létre. Azt mondták, azért volt erre szükség, hogy megelőzzék az esetleges bűncselekményeket; hogy megvédjék a közegészséget, a közrendet és a közerkölcsöt a 2911-es törvény 17-es cikkelyének megfelelően.”

 

A közlemény

 

Az említett török törvény kimondja, hogy a kormányzó vagy a kerületi polgármester elrendelheti rendezvények elhalasztását olyan okok miatt, mint a nemzet védelme, a közrend betartása, a bűn megelőzése, a közegészség védelme, a közerkölcs vagy mások jogai és szabadsága miatt, vagy be is tilthatja a találkozót abban az esetben, ha bűncselekmény veszélye áll fenn.

Az Atletik Dildoa, mely csapat a Queer Olympix szervezői között volt, úgy véli, az ilyen tilalmakkal elnyomják az ország LMBTQ közösségét, nem csupán fizikai, hanem lelki értelemben is. Figyelmen kívül hagyják erőfeszítéseiket és tagadják létezésüket.

Idén nem ez volt az első eset, hogy Isztambulban LMBTQ rendezvény került betiltásra, mivel immár ötödjére akadályozták meg a helyi Pride felvonulást. Amikor azonban a tilalom ellenére mégis megtörtént a felvonulás, könnygázzal és a rendőrségi erőkkel kellett szembenézniük a résztvevőknek.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin