Kultúra

A színház, amely minden előadásával a lelkedhez szól

A Spirit Színházban nehezen találnál olyan darabot, ami nem ad valamiféle szellemi útravalót, vagy ne hatna balzsamként a lélekre. Népszerű hazai színművészek tolmácsolják a klasszikus, kortárs, nemzetközi és hazai drámairodalom gyöngyszemeit a teátrum intim közelséget biztosító színpadán. Nézd meg például legújabb előadásukat, az Öröm és boldogságot, amely az erdélyi meleg fiatalok viszontagságos sorsát mutatja be, és Székely Csaba drámáján keresztül érzékenyen kezdeményez párbeszédet a homofóbiáról.

Perjés János alapító-művészigazgató 2011-ben indította útjára a Spirit Színházat, amely azóta is egyedi repertoárjával színesíti a hazai színházi palettát. Lehetetlenség nem szeretni ezt a kis ékszerdobozt, mely a Margit híd budai hídfőjénél, az Árpád fejedelem útja 3-4. szám alatt biztosít tökéletes kiszakadást a város zajából és forgatagából. Nevéhez méltón instant lelki megtisztulás és feltöltődés, ha belépsz a kapuin és megnézed valamelyik előadásukat.

 

Örökké szabadon

 

Mennyit érünk

 

Kamaraszínházi, intim teret igénylő előadásaik értéket közvetítenek és az emberek lelkéhez szólnak. Az értékközvetítés elsődleges szempont a darabválasztások során. Az emberi sorsok, drámák, a hibáinknak mutatott ironikus tükör éppúgy az előadások része, mint a szerelem, a komédia vagy épp a zene. Előadásaikban az emberi kapcsolatokra, a probléma-megoldások eszközeire, az önismeret fontosságára fókuszálnak. És ha ez nem lenne elég faktor az egyediséghez, eláruljuk: fontos sorvezető, hogy a nézőkkel a döntések, a döntésvállalások következményeiről, esetmegoldásokról kezdeményezzenek beszélgetést.

A Spirit rövid fennállása ellenére több ősbemutató és magyarországi premier létrehozásával büszkélkedhet. Legutóbb például Székely Csaba Öröm és boldogság című drámájának színpadi változatát láthattak itt először a hazai nézők. Érzékeny téma fanyar humorú feldolgozásáról van szó: az erdélyi magyar melegek életéről, többek közt Hegyi Barbara és Jantyik Csaba főszereplésével.

A színház népszerű magyarországi színészekkel és alkotókkal dolgozik, akik örömmel térnek vissza újabb és újabb bemutatókra a teátrumba. Papadimitriu Athinát, Détár Enikőt, Gubík Ágit, Igó Évát ugyanúgy láthatod a színpadon, mint Seress Zoltánt, Magyar Vazult, Sándor Pétert, vagy épp Jerger Balázst.

 

Dorian Gray

 

Az ajtó

 

Gyakran vesznek műsorra olyan, tabutémákat feszegető darabokat, amelyek égető családi és szociális, kapcsolati problémákat érintenek. Fennállása óta a Spirit egyébként is folyamatosan figyelmet fordít a családok, egyének problémáira, függőségi, kiszolgáltatott élethelyzetekre, és hangsúlyozza, hogy a színháznak kötelessége, hogy reflektáljon ezekre, sőt tevékenyen szerepet is vállaljon aktivitások formájában. Az előadásokat gyakran beszélgetés követi az adott tárgykörben, aktivistákkal, akik a problémát a megfelelő fórumra felterjeszthetik.

Klasszikusban és kortársban is erősek. A magyar irodalom kiemelkedő szerzőinek műveiből készült adaptációk, így Szabó Magda, Müller Péter, Szepes Mária, Márai Sándor, Faludy György sikertörténetei sorra hódították meg a nézőket. Szabó Magdától Az ajtó vagy Márai Sándortól az Eszter hagyatéka kihagyhatatlan olvasmányélmények, színpadon látni őket különleges élmény. A klasszikusok mellett pedig fontos a Spiritben a kortárs magyar szerzők helyzetbe hozása is.

Olyan produkciók közül válogathatsz náluk, mint a dobozolás mesterségét – és természetesen az elnyomó hatalom természetét – groteszk humorral megjelenítő Tóték Örkény Istvántól, vagy a magyarországi bemutatóként színpadra vitt Mennyit érünk?, amely egy különleges apa-fia barátságról szól. Az özvegy apa és fia egy időben keresik a nagy Ő-t. Kapcsolatuk idillikusan és viccesen baráti, teljes őszinteségben élnek, így nem tabu, hogy amíg az apa Mrs. Ő-t keresi, addig a sportoló fiú Mr. Ő-t. De nyugodt szívvel ajánljuk az Örökké…, szabadon… című előadást is, amelyben anya és fia életük meghatározó pillanatában talál újra egymásra és ez a találkozás ezúttal örökké tart majd, és ezen tuti, hogy te is elpityeredsz.

Ha legyintenél, hogy rendben, de a színházi évadnak vége van, majd jövőre bepótolod ezeket, most szólunk, hogy a Spirit Színház Nyári Játékok elnevezéssel a forró napokra is programokat biztosít neked – úgyhogy keresd fel a honlapjukat, és válaszd ki, melyik darab áll most a legközelebb a lelkedhez!

Fábián Barbara

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin