Itthon

A Sokszínű Magyarországért törvényjavaslatot nyújt be a gyűlöletbeszéd ellen

Miután a kormány úgy reagált Bencsik András melegellenes kijelentéseire, hogy a büntetőtörvénykönyv jelenleg is mindenkit véd a gyűlöletbeszéd ellen, a Sokszínű Magyarországért képviselőcsoport törvényjavaslatot nyújt be az LMBTQ közösség védelme érdekében.

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció képviselője Varga Judit igazságügyi minisztertől kérdezte meg nemrég, hogy rendben lévőnek tartja-e Bencsik András fideszes propagandista azon kijelentéseit, miszerint üdvözítő hír, hogy Ugandában kivégeznék a melegeket. Miután a kormány azt a választ adta, hogy már létezik jogszabályi védelem a veszélyeztetett csoportok számára, a politikus kijelentette, hogy ezt a választ nem tartja elfogadhatónak és lépni fognak. Az LMBTQ közösség ugyanis nem szerepel a Polgári törvénykönyv azon felsorolásában, mely az egyes csoportokat védi a gyűlöletbeszéddel szemben.

„A DK elkészítette, a Sokszínű Magyarországért pedig kedden benyújtja azt a törvénymódosítást, amely a listába illesztené a nemi identitás, illetve a szexuális orientáció szerinti kisebbségeket is. Így eszközt biztosítanának nekik, hogy polgári bíróságra menjenek, ha gyűlöletbeszéd érinti őket”nyilatkozta Sebián-Petrovszki.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a múltban számos, kisebbség elleni jogfosztás és fizikai erőszak hasonló gyűlöletbeszéddel kezdődött, és meg kell akadályoznunk, hogy a múlt megismétlődjön.

A Sokszínű Magyarországért munkacsoport a Parlamentben azért alakult meg 2022-ben, hogy az LMBTQ közösség érdekeit képviselje. Ez lesz a csoport első törvényjavaslata – jelentette be Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője. „Tudjuk azt, hogy az elmúlt tizenhárom évben a parlament intézményét kiürítették, ugyanakkor fontosnak találjuk azt, hogy megmutassuk, mi lenne akkor, ha nem ez a kormány lenne hatalmon, nekünk milyen alternatíváink vannak” – mondta az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin