Nagyvilág

Egyszerűbbé válik a nem jogi megváltoztatása Németországban

 

A jövőben a nagykorú személyek a saját önazonosságuknak megfelelően szabadon megváltoztathatják a nevüket és a jogi nemüket a német anyakönyvi hivatalokban. Ezt is tartalmazza az önrendelkezésről szóló törvényjavaslat, amit május 9-én tett közzé a német kormány. Az új törvényjavaslat azt az évtizedes, részben még 1981-ben hatályba lépett szabályozást váltja, ami alapján eddig az érintetteknek klinikai szakvéleményt és bírósági jóváhagyást is be kellett szerezniük.

„Újabb nagy lépést tettünk előre az önrendelkezési törvénnyel, ezzel is védve a transznemű, interszex és nembináris embereket a diszkrimináció ellen és védve az ő jogaikat. Így visszaadhatjuk a méltóságát azoknak, akiket évtizedeken át megfosztottak tőle” – mondta Lisa Paus családügyi miniszter. A német kormánykoalíció a 2021-es hatalomra kerülésekor ígéretet tett arra, hogy eltörölik a transzneműek életét nehezítő szabályozást. A helyi érdekvédelmi szervezetek üdvözölték a mostani döntést.

A még nem nagykorú fiatalok esetében az új törvényjavaslat szerint a 14 évet betöltöttek önállóan is kezdeményezhetik a folyamatot, de szükségük van hozzá írásbeli szülői hozzájárulására, míg 14 éves kor alatt a nyilatkozatot a szülők tehetik meg.

A közvélemény megosztott az egyszerűbb szabályok bevezetésében. A Deutsche Welle által idézett 2022-es felmérés szerint a megkérdezettek 46 százaléka támogatta a tervet, 41 százalékuk pedig ellenezte.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin