Nagyvilág

A melegek mehetnek az országból, mondta az észt belügyminiszter

Az észt belügyminiszter, Mart Helme a Deutsche Welle orosz nyelvű kiadásának adott interjút. Ebben a kormányzó Észtországi Konzervatív Néppárt alapítója és alelnöke a közelgő népszavazásról is beszélt, amelynek része, hogy a házasság fogalmát kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolataként határoznák meg.

„Azt akarjuk, hogy az állam fennmaradjon, de ez nem lehetséges gyermekek és erkölcs nélkül.”

A miniszter szerint mindazok, akik kétségbe vonják a férfi-nő házasság kizárólagosságát, azok egyszerűen heterofóbok. Ha pedig ez nem tetszik valakinek, esetleg az LMBTQ állampolgároknak, akkor arra is van megoldása:

„Szaladjanak csak Svédországba. Ott mindenki jóval barátságosabban nézi őket.”

„Én nem kedvelem őket. Ez nem homofóbia. Inkább azt mondanám, hogy mindazok, akik szerint nincs szükség erre a népszavazásra, azok a heterofóbok. Bemásznak a heteroszexuálisok ágyába, pedig mi nem mászunk be az ő ágyukba. Ha ők meg tudják csinálni a saját melegpropagandájukat, akkor mi is tudunk csinálni saját propagandát.”

„Ez a népszavazás az egész nemzet számára fontos, mert házasság nélkül, gyermeket nevelő nők és férfiak nélkül nincs jövő.”

Helme folyamatosan botrányokat okoz provokatív megszólalásaival, de most túllőtt a célon. Az interjú után a köztársasági elnök, Kersti Kaljulaid kijelentette, hogy a belügyminiszter méltatlan a posztjára. Kaljulaid véleménye szerint a jelenlegi kormány a gonoszságra és a gyűlölködésre építi a politikáját, és ezt közölte a miniszterelnökkel is. A köztársasági elnökön kívül a teljes észt ellenzék Helme lemondását követeli.

Jüri Ratas miniszterelnök maga is elhatárolódott a belügyminiszter szavaitól és megjegyezte, hogy a homofóbia nem része a koalíciós megállapodásnak. Ratas többek között így reagált Helme interjújára:

„Mi abban állapodtunk meg, hogy együtt képviseljük Észtország valamennyi lakosát, és hogy egy gondoskodó, toleráns társadalmat támogatunk, amelynek minden tagja biztonságban érezheti magát. Hitet tettünk amellett, hogy elutasítjuk a társadalmat megosztó retorikát. Mindezek ismeretében a Deutsche Welle újságírójának adott válaszaid egyértelműen elítélendőek. Az Észt Köztársaság kormányának tagjainak kötelessége azon dolgozni, hogy minden állampolgár minden nappal egy kicsit jobban éljen, mint tegnap. Hogy az észt nép, kultúra, nyelv és állam sokáig fennmaradjon. Ezt azonban nem durva szavakkal és barátságtalansággal, hanem megértéssel, együttműködéssel és kedvességgel lehet elérni.”

A belügyminiszter teljes interjúja:
 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin