Itthon

A magyarok többsége elfogadja a melegeket

Az RTL Klub megbízásából készített reprezentatív kutatást a Závecz Research. A magyarokat, összesen 1000, 18 éves és annál idősebb főt a homoszexualitáshoz való viszonyáról, a homoszexualitás megítéléséről kérdeztek.

A felmérés szerint a válaszadók többsége, 56 százalék elfogadó a melegekkel szemben, ám az elfogadás mértékében több tényező is komoly szerepet játszik, például az életkor, iskolai végzettség, lakhely és a nem is.

Ez alapján elmondható, hogy a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62%), mint a férfiak (48%) és minél idősebb valaki, jellemzően annál kevésbé elfogadó. A 60 év felettiek a legelutasítóbbak, csak 38 százalékuk támogatja az azonos nemű párokat.

Számít a lakóhely is: minél nagyobb településen él valaki, annál elfogadóbb. A 18–39 év közötti, érettségivel, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező budapestiek a legelfogadóbbak. Sokat számít, van-e a megkérdezettnek meleg, leszbikus ismerőse. A megkérdezettek 23 százalékának van, ők 87 százalékban elfogadóak, míg azok, akiknek nincs, csak 46 százalékban elfogadóak.

Pártpreferenciák mentén is nagyok a különbségek. A Fidesz–KDNP szavazóinak 20 százaléka tartozik az „erősen elfogadó” csoportba, 24 százalékuk erősen elutasító, 30 százalékuk pedig enyhén elutasító.

Az ellenzéki oldalon a momentumos szavazók a legelfogadóbbak, csak 17 százalékuk elutasító, 46 százalékuk erősen, 36 pedig viszonylag elfogadó.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin