Itthon

A magyarok közel fele szerint veszélyben a hagyományos maszkulinitás

Március nyolcadika 1917 óta a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, azaz a nemzetközi nőnap. Ennek apropóján készített az Ipsos felmérést, amelyben a feminizmus hatásairól és az egyéb, nőket érintő témákról kérdezték 29 országban az embereket – számol be a Telex.

A magyarok a világátlaghoz képest kevésbé értenek egyet azzal, hogy „a feminizmus több kárt okoz, mint jót” (20%), vagy hogy „a férfiak vesztettek gazdasági, politikai vagy társadalmi hatalmukból a feminizmus miatt” (14%). A kutatás következtetése szerint a feminizmus hatásaival kapcsolatban a magyarok bizonytalanok, inkább hatástalannak látják azt. A magyar férfiak nagyobb arányban értenek egyet a feminizmus negatív hatásaival, mint a nők, de ez a tendencia globális: közel minden negyedik férfi szerint vesztettek hatalmukból a nem képviselői a feminizmus hatására, és minden harmadik férfi úgy gondolja, hogy a feminizmus több kárt okoz, mint jót.

A feminizmus megítélésén túl a kutatás következtetése, hogy a magyarok közel fele (42%) úgy gondolja, hogy napjainkban veszélyben van a hagyományos maszkulinitás – idetartoznak olyan értékek, mint például a teljesítményelvűség, a kockázatvállalás és erőszak elfogadása vagy a gyengeség látszatának elkerülése is –, amivel messze megelőzzük a világátlagot (29%), és csak az orosz válaszadók között láthatunk nagyobb egyetértést a kérdésben (58%).

 

„A hagyományos férfiasság ma veszélyben van” | Forrás: Ipsos.com

 

A világ felnőtt lakosságának több mint háromnegyede nem ért egyet azzal, hogy a nőnek akkor is kötelessége az intim együttlét partnerével, ha nincs hozzá kedve. A magyar válaszadók az átlagosnál nagyobb mértékben utasították el (79%), és jóval kisebb az elfogadók aránya is (5%), amiben megint csak a lista pozitív végéhez tartozunk – olvasható a felmérésben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin