Itthon

A magyar kormány is bíróságra vinné az LMBTQ-ellenes törvényt

 

Magyarország kormánya nem hajlandó lemondani a sokak által kritizált propagandatörvényről, még úgy sem, hogy az uniós pénzek sorsa múlhat rajta. Ezt Bóka János európai uniós ügyekért felelős államtitkár közölte a Financial Timesnak adott interjújában.

Az Európai Unió többek között az LMBTQ-ellenes propagandatörvény miatt sem hajlandó több milliárd eurót kifizetni Magyarországnak. A törvény miatt már bírósági eljárás is indult a magyar kormány ellen, melyhez 15 ország és az Európai Parlament is csatlakozott.

Bókai azonban úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy Magyarország nem hátrál meg az LMBTQ kérdésben, melytől egyébként 700 millió euró sorsa függ. Sőt, akár hajlandó bíróságra is vinni az ügyet. „Ezt a forgatókönyvet még nem vizsgáltuk meg alaposan, de ha az uniós forrásokhoz való hozzáférésről van szó, nem zárnék ki semmilyen jogi lehetőséget” – mondta az államtitkár.

Hallani sem akarnak változtatásról

Múlt héten Budapestre érkezett az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége, melynek tagja volt Daniel Freund német zöldpárti képviselő is, akit a 444 portál kérdezett meg a témában.

Freund szerint a tisztviselők úgy próbálják alakítani a dolgokat, hogy lehetőleg minél kevesebb változtatást eszközöljenek a rendszeren, érdemi változást pedig nem akarnak elérni. „Van egy másik csoportja is a kritériumoknak, amikről egyenesen hallani sem akarnak. A feltételek egyike, legalábbis a strukturális és regionális forrásokhoz való hozzáférés esetében, hogy módosítsák a gyerekvédelminek nevezett, valójában súlyosan kirekesztő és szexuálisan megbélyegző jogszabályt. Erre semmilyen szándék nem mutatkozik” – nyilatkozta a képviselő.

A „gyermekvédelmi” törvény effektíve cenzúrázza a médiát, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból.

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek, ami miatt akár a médiafelületek, akár az iskolák öncenzúrához folyamodnak, nehogy valamivel megsértsék a törvényt. A kiszámíthatatlan jogi környezet pedig félelmet generál.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin