Nagyvilág

A külügyminiszter-jelölt ismét engedélyezné a szivárványzászlót az amerikai nagykövetségeken

A héten elkezdődött a szenátusi meghallgatása Joe Biden miniszterjelöltjeinek. Közöttük van Antony Blinken, aki megszavazása esetén a külügyminiszteri tárca irányítását veszi át – érdekesség, hogy édesapja, Donald M. Blinken 1994 és 1997 között magyarországi nagykövetként teljesített szolgáltatot.

A fiatalabb Blinken a január 19-én kezdődött meghallgatásán kitért az LMBTQ közösségre, amelynek védelme és a jogai melletti kiállás szerinte a Biden-adminisztráció egyik kiemelt feladata lesz. Ennek keretében a jövendőbeli külügyminiszter szeretne ismét kijelölni egy úgynevezett LMBTQ követet, amely pozíció Donald Trump négy éves elnöki ciklusa során betöltetlen maradt. A követ feladata az LMBTQ jogok támogatása lesz a nemzetközi színtéren.

 

Antony Blinken a szenátusi meghallgatásán

 

A másik fontos és szimbolikus lépése, hogy a júniusi pride hónap során ismét engedélyezni fogja, hogy a hivatalos, reprezentatív zászlórúdra a szivárványzászlót is felhúzzák az Egyesült Államok nagykövetségei szerte a világon. Ez 2019-ben szintén Donald Trump elnöksége idején lett betiltva, bár több nagykövetség is dacolt a döntéssel.

Mivel az engedélykérési kötelezettség csupán a központi zászlórúdra vonatkozott, a világ minden pontján a nagykövetségek különböző – és időnként kreatív – módon megtalálják a módját, hogy megjelenjen a szivárványzászló. Új-Delhiben például a követség épületére a szivárványzászló színeit vetítették, és ezt a képet állították be a hivatalos Twitter fiókjuk háttérképének is, Szöulban pedig az eredeti zászlónál többször nagyobb szivárványos molinót függesztettek ki a követség homlokzatára.

Blinken szerint mindkét lépésnek, tehát a zászló engedélyezésének és a követ kijelölésének nagy jelentősége van és az Amerikai Egyesült Államoknak példát kell mutatnia az LMBTQ jogok védelméből – ebben pedig a Külügyminisztérium partnere lesz Joe Bidennek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin