Nagyvilág

A gyűlölet-bűncselekmények növekvő száma miatt aggódik az Európa Tanács

Az Európa Tanács Egyenlőségi és Megkülönböztetésmentességi Bizottsága aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Európa Tanács tagállamaiban növekszik a gyűlöletbeszéd, az erőszak és az LMBTI személyek elleni gyűlölet-bűncselekmények gyakorisága.

Az LMBTI emberek bűnbakként való használata és polgári jogainak megsértése nagymértékben politikai szereplőktől származik, beleértve a kormány képviselőit, valamint a vallási vezetőket” – figyelmeztettek a parlamenti képviselők.

Fourat Ben Chikha (Belgium, SOC) jelentését elfogadva a bizottság határozottan elítélte „az LMBTI személyek jogai elleni évek óta tartó kiterjedt és gyakran virulens támadásokat” Magyarországon, Lengyelországban, az Oroszországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban, hangsúlyozva hogy az elmúlt években elért jelentős előrelépések ma veszélyben vannak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Council of Europe (@councilofeurope) által megosztott bejegyzés

 

A parlamenti képviselők továbbá elítélték az „anti-gender” narratívákat is, amelyek az LMBTI-emberek egyenlőségéért folytatott küzdelmet lecsökkentik arra, amit egyes konzervatív mozgalmak szándékosan tévesen „nemi ideológiának” vagy „LMBTI ideológiának” minősítenek.

Ebben az összefüggésben a bizottság felszólította a tagállamokat, hogy ne hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek ellentétesek az LMBTI személyek jogaival, és vonják vissza a már hatályos jogszabályokat, beleértve az „LMBTI-propaganda ellenes” törvényeket. Felszólította az érintett államokat, hogy hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának azon ítéleteit, amelyekben az LMBTI személyek jogainak megsértését állapították meg. Az elfogadott szöveg szerint az államoknak meg kell erősíteniük jogszabályi kereteiket, és hatékony büntetőjogi intézkedéseket kell bevezetniük.

Végül a bizottság úgy vélte, hogy még mindig szükség van paradigmaváltásra a nemek közötti egyenlőség, a káros férfiasság (harmful masculinities) és az LMBTI emberek jogainak társadalmi és kulturális megértésében. Ezért felszólította az államokat, hogy folytassanak széles körű nyilvános figyelemfelkeltő kampányokat, és hozzanak létre egy parlamenti hálózatot, amely elősegíti a nemzeti parlamentekkel való együttműködést ebben a kérdésben.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin