Nagyvilág

A férje halála utáni napon coming outolt a szélsőjobbos politikus

 

A német Bundestagban március 2-án a közszféra helyzetét vitatták meg, amikor Kay Gottschalk, az Alternatíva Németországért (AfD) politikusa lépett a pódiumra: „Engedjék meg, hogy egy személyes megjegyzéssel kezdjem, de ez is a vita témájához kapcsolódik. Tegnap teljesen váratlanul meghalt a szeretett férjem, akivel 20 évig voltam együtt és 4 éve élettársi kapcsolatban. És arra gondoltam, mit szólt volna ehhez a mai vitához pénzügyi ellenőrként, mint olyan ember, aki maga is a közszférában dolgozott.”

A láthatóan a tragédia hatása alatt álló Gottschalk arról beszélt, hogy párja tíz éve szenvedett depressziótól. Az 57 éves politikus felhozta, hogy még a jómódú Hamburgban is nehéz volt segíteni neki, megfelelő terápiát találni számára, mert a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek nem elégségesek, és jelezte, évek óta nem foglalkozik az egészségügy ezzel a területtel. Arról beszélt, hogy szerinte egyszerűen rossz helyekre megy a pénz a közszférában. Példának hozta fel, hogy nem sokkal ezelőttig a hamburgi rendőrség számítógépein még mindig csak Windows 98 futott.

Gottschalk beszéde után a Bundestag alelnöke, Karin Göring-Eckardt az egész parlament nevében résztévét fejezte ki.

Felszólalásával Kay Gottschalk először beszélt az orientációjáról a nyilvánosság előtt. Coming outja azért is meglepő lehetett sokak számára, mert pártjának egyik alapítója, és az AfD ellenzi az azonos nemű párok házasságát. A magyar Mi Hazánk Mozgalommal jó kapcsolatot ápoló, nyíltan EU-ellenes párt ugyanakkor a bejegyzett élettársi kapcsolatot támogatja, és egyik vezető politikusuk, a frakcióvezető Alice Weidel leszbikus, aki két gyereket fogadott örökbe az élettársával. Sőt, Gottschalk beszédét az AfD hivatalos YouTube csatornájára is feltöltötték.

Elemzők meglepőnek tartják ugyanakkor, hogy miért beszélt arról, hogy párjával az elmúlt négy évben már hivatalosan is élettársi kapcsolatban élt, mivel az egyenlő házasság 2017-es elfogadása óta arra már nem volt jogi lehetőség, csak házasságra.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin