Színes

A 88 éves drag queen, aki a mai napig feláll a színpadra

 

A 88 éves David Raven az Egyesült Királyság legidősebb aktív drag előadója, akinek az életébe most egy dokumentumfilm enged bepillantást. Raven 1973 óta minden évben fellép drag queenként a Brighton Pride-on Maisie Trollette művésznév alatt.

Bár hazájában Maisie Trollette a rangidős, a világ legidősebb aktív drag queenje a 91 éves amerikai Darcelle XV, akivel a film összehozta a brightoni Legends bárban. „Ez nem munka számomra, hanem ez tart engem életben. Isten tudja, mihez kezdenék, ha semmit sem csinálhatnék. Szerencsére képes vagyok fellépni.”

Raven 1933-ban született, volt élelmiszerbolti eladó, kocsmáros és pincér is, és 26 évesen nézett szembe azzal, hogy a saját neméhez vonzódik. Ekkor, 1959-ben még törvény tiltotta a homoszexualitást, emiatt nem volt egyszerű a helyzete akkor sem, amikor egy évvel később vidékről Londonba költözött. „Egész életemben rettegtem a coming outtól. Az ember nagyon-nagyon titkolta ezt, és persze illegális is volt. A melegség mint olyan nem létezett.”

 

 

A hatvanas években kezdett kísérletezni a drag műfajával, egy barátjával közösen fellépve tehetségkutatót is nyertek. Ebben az időszakban ismerte meg élete szerelmét, a bankár Don Coullt, akinek a művésznevét is köszönheti. Korai fellépéseiről kevés anyag maradt fent – ahogy a dokumentumfilmet jegyző rendező, Lee Cooper is emlékeztet rá, alig léteznek archív felvételek a queer közösség korai időszakából. „Minden illegális volt még, amikor David először fellépett – homoszexuálisnak lenni bűncselekmény volt.”

A nyolcvanas években az AIDS-járvány idején a drag szinte teljesen eltűnt, kevesebben jártak szórakozni, ezért kevesebb fellépési lehetőség maradt. A járványnak Raven párja is áldozatul esett. „Soha nem láttam még embert úgy összeomlani, mint Davidet, amikor Don meghalt. De ettől még elszántabbá vált, hogy folytassa” – idézte fel Dave Lynn, Raven egyik közeli barátja. És a „the show must go on” szellemében Maisie Trollette azon az estén is felment a színpadra, amikor Don meghalt.

 

 

A kilencvenes években egyre népszerűbbé váltak a táncos szórakozóhelyek, és a drag fellépéseknek helyt adó pubokból a vendégek átpártoltok a klubokba. Hiába próbálkoztak azzal, hogy a fellépéseket éjfélre időzítsék, a műfaj csak az ezredfordulón kezdett visszajönni a divatba az Egyesült Királyságban. Dave Lynn azonban ma már optimista, és utalva a RuPaul’s Drag Race sikerére azt mondja: „Ami most történik, az hihetetlen. A dragból valóban lehet karriert csinálni”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin