Nagyvilág

Betiltotta Olaszország a béranyaságot, nem lehet külföldön gyermeket vállalni

 

Olaszországban mostantól tilos külföldi béranya segítségével gyermeket vállalni – írja a BBC. Az országban eddig is tilos volt a béranyás gyermekvállalás, ám mostantól külföldre sem utazhatnak azok, akik családalapításra vágynak.

A béranyaság egyes országokban legális, például az Amerikai Egyesült Államokban, így az azonos nemű olasz párok számára kiskapuként funkcionált ez a megoldás. Mostantól ha valaki megszegi a törvényt, akár egymillió eurós (400 millió forintos) büntetésre is számíthat, de akár két évre börtönbe is kerülhet.

Jogvédők szerint ez a törvény egyértelműen az azonos nemű párok ellen született, mivel ők nem fogadhatnak örökbe és mesterséges megtermékenyítéssel sem lehet gyermekük Olaszországban.

Giorgia Meloni hatalomra kerülése óta tudni lehet, hogy a konzervatív jobboldali nézeteket valló kormánya tovább csorbítja az LMBTQ közösség jogait, de ennek a törvénynek a bevezetése már létező családokat tehet tönkre. Amikor a törvénytervezet megjelent tavaly szeptemberben, több pár is fontolgatni kezdte, hogy a bevezetése esetén elhagyják Olaszországot.

„Úgy érzem, száműzetésbe kényszerítenek, csak mert apa akarok lenni. Én büszke vagyok arra, hogy olasz vagyok, nem akarok elmenni innen” – nyilatkozta akkor egy meleg férfi a BBC-nek. „Mindent megteszek, hogy jó állampolgár legyek, mégis most úgy bánnak velem, mint egy bűnözővel, csak mert családot szeretnék.”

A béranyaságot nem csak azonos nemű párok veszik igénybe, számos heteroszexuális pár is él a lehetőséggel, ők azonban el tudják titkolni, ha így született gyermekük, az azonos nemű párok esetében viszont nyilvánvaló a dolog.

Meloni korábban úgy jellemezte a béranyaságot, mint „egy visszataszító társadalom szimbólumát, amely összekeveri a vágyat a jogokkal, és Istent a pénzzel helyettesíti”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin