Színes

50 éve van együtt ez a leszbikus pár, elárulják a kapcsolatuk titkát

 

Katharine Eagon és Diane Fields 1974-ben ismerkedtek meg és azóta együtt élnek, nemrég ünnepelték kapcsolatuk 50. évfordulóját. A két nő sok mindenen ment keresztül együtt, történetük ma is tanulságokkal szolgál, és azt is elárulják, mi a hosszú párkapcsolat titka.

Nem volt könnyű queernek lenni egy konzervatív államban

Eagon és Fields mindketten röplabdáztak, illetve softballoztak, és a közös érdeklődési kör vonzotta őket egymáshoz. Ohióban nőttek fel, ami egy igen konzervatív állam, így sokáig fogalmuk sem volt arról, milyen is queernek lenni. A softball ligában fedezték fel, hogy léteznek leszbikus nők.

Sok nehézséggel kellett szembenézniük, amikor közösen béreltek lakást Ohióban, két teljesen felszerelt hálószobát tartottak fenn, hogy ha vendégük érkezik, meglátogatják őket a szüleik, vagy a főbérlő benéz hozzájuk, akkor fenn tudják tartani a látszatot, hogy csak lakótársak.

„Ha volt valami queer olvasmányom, egy cipősdobozba tettem, és elrejtettem a szekrényemben, mert féltem, hogy valaki meglátja” – mondta Fields. „A könyveket vagy levettük a könyvespolcokról, vagy megfordítottuk a polcokon, amikor a család vagy nem queer barátok jöttek látogatóba. És persze nem lehettek kint rólunk közös képek, különösen nem olyan, ahol ölelkezünk”.

1986-ban végül Chicagóba költöztek, ahol végre fellélegezhettek. Fields 40 évesen bújt elő a családjának telefonon keresztül és azt mondja, a konzervatív neveltetésük ellenére a szülei egész jól fogadták, a testvérei pedig azt válaszolták, hogy „Ja, hát már tudtuk”. Eagon 43 évesen, levélben értesítette a családját arról, hogy leszbikus párkapcsolatban él. Szintén meglepően jól fogadták a hírt, így a két nő szerencsének érzi magát.

Házasságkötés Kanadában

2003-ban a kanadai Ontario legalizálta az egyenlő házasságot, és a pár akkor úgy döntött, hivatalosan is összekötik az életüket. Kanadában mindenki gratulált nekik, amikor azonban visszatértek Új-Mexikóba, ahová Chicago után költöztek, a helyzet már nem volt ilyen rózsás.

Több ismerősük is elítélte őket, volt, aki szerint nem is volt érvényes a házasságuk, mivel Új-Mexikó nem ismerte el, és olyan is akadt, aki szerint a házasság „szent” és nem szabadna két nőnek megengedni, hogy összeházasodjanak. Amikor 2015-ben az Egyesült Államok is elismerte az egyenlő házasságot, a két nő zokogott örömében. A törvény értelmében a Kanadában kötött házasságuk is legálissá vált az Államokban.

2024 pedig rendkívül fontos év a kapcsolatukban. „Épp most ünnepeltük az 50. évfordulónkat egy vacsorával, amelyet a barátaink szerveztek nekünk” – mondta Fields. „Csodálatos volt olyan emberekkel együtt tölteni egy estét, akikkel együtt mentünk keresztül az azonos nemű párok egyenlő jogaival kapcsolatos viharokon és harcon. Szeptemberben egy alaszkai hajóútra is elmegyünk az Oliviával, hogy megünnepeljük ezt az évfordulót”.

A párkapcsolat nehéz, de szép dolog

Arra a kérdésre, hogy mitől működik ötven éve a kapcsolatuk, Fields azt válaszolta, a pároknak rá kell döbbeni, hogy a párkapcsolat bizony nehéz dolog. „Ne feledjétek el, hogy ez is a folyamat része, de lehet egyben örömteli, szeretetteljes és stabilizáló is”. „Úgy gondolom, hogy egy kapcsolatban három entitás van: két személy és a kapcsolatuk. Mindhárom egység megerősítésén és ápolásán dolgozni kell” – tette hozzá.

„Ez egy kihívásokkal teli feladat, és amikor az út során akadályokba ütközünk, nem szabad feladni. Amikor összejöttünk, nem gondoltunk a jövőnkre, és nem gondoltuk, hogy 50 év után még mindig együtt leszünk” – mondta Eagon.

A pár egyébként arra figyelmezteti a fiatalabb queer generációkat, hogy a kiharcolt jogaikat ne vegyék garantáltnak, hiszen a homofóbia, transzfóbia továbbra is létezik és a harcnak koránt sincs vége.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin