Nagyvilág

Kérése ellenére továbbra is börtönben marad Matthew Shepard gyilkosa

Az 1998-ban, 21 esztendősen elhunyt meleg fiatalember, Matthew Shepard egyik gyilkosának elutasították az idő előtti szabadlábra helyezési kérelmét.

A most 47 éves Russell Henderson – aki kétszeres életfogytiglani szabadságvesztését tölti – fellebbezését a wyomingi feltételes szabadlábra helyezési bizottságnál nyújtotta be. E büntetésváltoztatási kérelmet olyanok nyújthatják be, akik már legalább 10 évet töltöttek büntetésvégrehajtási-intézetben az államban. Hendersont 1999-ben első fokon gyilkosságért ítélték el, miután ő és bűntársa, Aaron McKinney szexuális orientációja miatt megtámadták Matthew Shepardot.

A páros a bírósági tárgyaláson azt állította, hogy eredetileg csak ki akarták rabolni Shephardot, miután az odament hozzájuk a Laramie-i Fireside Lounge-ban, de végül megkínozták és megölték, miután megtudták, hogy meleg. Miután többször megütötték egy kézifegyverrel, Henderson és McKinney egy kerítéshez kötözték Shepardot, felgyújtották, és a hidegben hagyták meghalni.

A tárgyalás során védője azt állította, hogy McKinney fenyegetve érezte magát Shepard homoszexualitása miatt. Hogy elkerülje a halálbüntetést, elfogadta a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglani büntetést. Most a wyomingi feltételes szabadlábra helyezési bizottság Henderson ügyében tartott meghallgatást és elutasították kérelmének továbbítását a kormányzóhoz.

A feltételes szabadlábra helyezési bizottság elnöke, Margaret White szerint Henderson öt év múlva ismét jogosult lesz átváltoztatási kérelem benyújtására. A férfi 2004-ben kérvényezte először az ítélethozatal utáni enyhítést, és ügyvédje akkor azt állította, hogy ügyfelét nem tájékoztatták megfelelően a fellebbezési lehetőségeiről a bűnösség beismerését követően.

Henderson 1998-ban bűnösnek vallotta magát a gyilkosságban játszott szerepében, hogy elkerülje a kivégzést, és két egymást követő életfogytiglani börtönbüntetést kapott a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

 

Magas állami kitüntetést kapott a meggyilkolt Matthew Shepard édesanyja

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin