Gasztronómia

Ahol még a száraz kenyérből is igazi mesterfogást készítenek – Idén is OTP Bank Gourmet Fesztivál

Idén három hozzávaló, a paprika, a sercli és a sör köré épül az egyik kedvenc gasztronómiai eseményünk, az OTP Bank Gourmet Fesztivál, amit idén már kilencedik alkalommal rendeznek meg május 16–19. között a Millenárison. Hogy mire számíts a háromnapos programon? Rengeteg-rengeteg finomságra.

Kár szépíteni a tényeket: kevés dolog van a földön, amit jobban szeretnénk az evésnél. Főleg, ha nem az öt perc alatt elkészíthető porételekről és zacskós levesekről van szó. Ezzel a két gasztronómiai „csodával” biztosan nem, igazi ételkülönlegességekkel azonban annál inkább találkozhatsz a Millenárison a május 16–19. között megrendezett OTP Bank Gourmet Fesztiválon, ahol nemcsak az ország legkiemelkedőbb séfjei, borászai és cukrászai találkoznak egymással, hogy mindent megtegyenek a jóllakottságunkért, hanem a külföldi gasztronómia is képviselteti magát az eseményen.

 

 

Az idei Gourmet Fesztiválon több mint 50 kiállító étterem csábít majd minket arra, hogy degeszre tömött hassal távozzunk. Idén két étel és egy ital köré szerveződik a program. Fontos szerepet kap majd a sercli, vagyis a szikkadt kenyércsücsök, a hungarikumnak számító paprika, és a nyári (és tavaszi) melegben annyira jól csúszó sör.

„A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb felhozatallal találkozhatnak majd a látogatók. Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez” – mesél a fesztivál filozófiájáról Nemes Richárd főszervező.

A központba állított ételek közül talán a serclin csodálkozhatunk a legjobban, elvégre elég kevés embernek jutna először eszébe a gourmet jelző a megszikkadt kenyérről. Hogy mégis mi keresnivalója van ennek az első blikkre nem túl előkelő ételnek a fesztiválon, arról Mautner Zsófi, a fesztivál egyik háziasszonya a következőket mondta:

„A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma. Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása. A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni.”

Jókuti András, a Világevő blog tulajdonosa és szerzője sem maradhat távol a gourmet-programtól, Mautner Zsófi mellett ő a másik házigazdája a fesztiválnak. András azt árulta el nekünk, miért is tölt be kiemelt szerepet a paprika az eseményen:

„A paprikát pedig a többi között azért találtuk fontosnak, mert az egész világ innen ismer minket. Eközben van egy kis »dohos illata« is: még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni.”

 

 

Ejtsünk néhány szót a harmadik témáról, a sörről is! Az alkohol nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik majd meg a Gourmet Fesztiválon, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd, hogy a remek falatok után tudjuk mivel csillapítani a szomjunkat.

A gasztronómia nem ismer határokat

Ahogy azt korábban is említettük, a fesztiválon nemcsak a magyar gasztronómia képviselteti magát, hanem idén is számos kiemelkedő külföldi séf ad exkluzív vacsorát. Csak hogy néhány példát említsünk: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét, az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hazájuk megannyi kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák el nekünk.

És még ennél is van tovább. Ott lesz a fesztiválon a Ferrari olasz pezsgőház, amelynek válogatott tételeihez Széll Tamás és Szulló Szabina főz majd egy rendkívüli ebédmenüt. Szintén tiszteletét teszi az eseményen az albán Bledar Kola, aki fantasztikusan értelmezte újjá a balkáni és mediterrán konyhát, olyan ételeket alkotva, amelyek új szintre emelik a gasztronómia fogalmát. Nem illik kihagynunk a felsorolásból Max Stieglt sem, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal. Alig várjuk, hogy megkóstolhassuk!

Tegdes Péter

 

https://www.instagram.com/petertegdes/

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin