LifestyleUtazás

Aktív pihenés Máltán

Málta szigetei olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek miatt kitűnő színhelyei a különféle sportoknak, kalandoknak és szabadidős tevékenységeknek. A szerencsés éghajlat, a kiemelkedő szolgáltatások és infrastruktúra, a sziklákkal és hegyekkel tarkított drámai tájak és a vonzó tenger rengeteg sportlehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta mára a mediterrán térség első számú búvárhelyszínévé vált. A máltai vizek közrefogják a Földközi-tenger négy tengeri ökorégióját, ezáltal tengeri élőfajok széles skáláját vonultatva fel. A vízfelszín alatt sok kis vízelvezető csatorna, kémény, barlang és szikla található; a különböző hajóroncsok, amelyek némelyike még a második világháborúból származik, újabb dimenzióval gazdagítják a búvárhelyszíneket. Minden jelentősebb nemzetközi iskola és mindenféle búvártanfolyam megtalálható itt: a standard nyílt vízi kurzusokon kívül éjszakai búvárkodással és barlangbúvárkodással is várnak minket.

A többi vízi sport is hasonlóan változatos. Kajakkal fel lehet fedezni a kimagasló sziklákat, a rejtett zugokat, a szurdokokat és a homokos öblöket; emellett a helyi vitorlásklubok rendszeresen tartanak rendezvényeket a parthoz közel, különböző vitorláshajókkal. Rengeteg kihívás várja az adrenalinra vágyókat: ezek közé tartozik a szörfözés és a kiteboardozás – két felvillanyozó és kemény sport az évnek arra az időszakára, amikor erős széllökések ostromolják Máltát. Ha inkább némileg pihentetőbb módon szeretnénk megszelídíteni a hullámokat, kipróbálhatjuk a paddle surfinget, amely a szörfözés és az evezés technikáit ötvözi.

Málta földrajzi helyzetéből kifolyólag nagyon sok nemzetközi eseménynek ad helyet. Ezek között szerepel az évente megrendezésre kerülő Rolex Middle See Race nevű rangos vitorlásverseny. A 607 mérföldes útvonal Máltáról indul, és körbemegy Szicília, Panetelleria és Lampedusa partjain, hogy a máltai Marsamxett kikötőben érjen véget. Ha már itt vagyunk, akkor érdemes betérni a Marsa Sportcentrumba, amely teniszpályáknak, squashpályáknak, minigolfnak és egy hatalmas golfpályának ad otthont. Igazi golfrajongóknak azokban kihagyhatatlan a 18 lyukas, történelmi Royal Malta Golf Course meglátogatása, amelyet 1888-ban alapítottak a Máltán állomásozó brit katonák szórakoztatására.

A városokon kívüli látványos tájakat gyalog is fel lehet térképezni. A távolságok viszonylag kicsik, ezért akár délutáni sétákat is lehet tenni a völgyeken keresztül vagy a vadregényes part menti tájakon, ahol a természet összeolvad a környéken szétszórtan elhelyezkedő, elbűvölő történelmi és kulturális nevezetességekkel. Nagyobb túrákra is van lehetőség, amelyek közül a legélvezetesebb talán a Gozo partja mentén haladó négynapos túra, amely a déli part tengermenti szikláitól az északi part meredélyein és öblein át vezet.

Hasonlóan nagyszerű időtöltés a sziklamászás. Sportmászási útvonalak tucatjai érhetőek el, és még ennél is több hagyományos mászási útvonalból lehet válogatni. Egy másik csábító lehetőség a deep-water soloing (amikor a „biztonsági hálót” a mélyvíz jelenti a falmászónak) és a bouldering: csak Gozóban, ahol a környezet a legváltozatosabb, több mint 200 deep-water soloing útvonalat alakítottak ki.

Nagyon sok vidéki útvonal van továbbá, amely kiváló biciklizési lehetőséget nyújt, és bár a távok rövidek, a hegyes-völgyes tájnak köszönhetően mégis nagy kihívást jelentenek. Választhatunk a sziklás partszakaszok völgyei között, de könnyedén felfedezhetjük Gozo drámai szépségű partvidékeit és a sziget belsejének lenyűgöző tájait is.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen: a különböző kalandokban vagy sportokban részt vehetünk egyedül, de csatlakozhatunk kalandtúrákra specializálódott utazási irodák programjaihoz is. Máltán még sportsérülésekkel kapcsolatos kezeléseket is nyújtanak: a különféle gyógyfürdőkben, egészségügyi központokban, magánklinikákon megtalálhatóak a mindenféle kezelésre alkalmas korszerű gépek, sportmasszőrök; fizioterápiára, hátgerickezelésre, sőt, még olyan kínai gyógymódokra szakosodott szakorvosok is, mint például a tuina.

Malta Tourism Authority

visitmalta.com

info@visitmalta.hu

Máltán számos magas színvonalú sportpálya van, amelyeket továbbfejlesztettek 1993-ban és 2003-ban, amikor Málta adott otthont a Kis Országok Olimpiájának. Ez a hosszú távú beruházás különösen vonzóvá tette a szigetet az edzőtáborozó vagy nagyobb nemzetközi versenyekre készülő atléták számára. A nemzeti stadionban a futball-lehetőségek is széleskörűek és világszínvonalúak – annyira, hogy Európa legjobb futballjátékosai is Máltára utaznak edzőtáborokba.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin