Lifestyle

90 évesen coming outolt, és most próbálja megtalálni egykori szerelmét

Fotó: Facebook

 

A 90 éves Kenneth Felts csaknem egy évszázadon át viselkedett heteró férfiként, holott 12 éves kora óta pontosan tudta, hogy meleg. Titkát a tervei szerint magával vitte volna a sírba, csak aztán jött a koronavírus-járvány. A kényszerű bezártságban úgy döntött, írni fog, és papírra veti az emlékiratait – ez a munka azonban rég elnyomott emlékeket hozott újra elő.

De igazából azért döntött az írás mellett, hogy maradjon valamilyen nyoma élete egyetlen igaz szerelmének. Az ötvenes évek végén megismerkedett egy Phillip nevű férfival, egymásba szerettek, de kapcsolatuknak végül Felts vetett véget – úgy gondolta, könnyebb élete lesz, ha heteró férfiként él.

Néhány héttel ezelőtt a lányának, Rebeccának beszélt először arról, hogy egész életben bánta, hogy elhagyta Phillipet. Később próbálta megtalálni, de soha nem akadt a nyomára. Lánya így tudta meg, hogy apja meleg, ez pedig különleges fordulatot hozott a kapcsolatukba. Több mint 20 évvel ezelőtt ugyanis fordított helyzetben voltak: nem sokkal az egyetem után Rebecca coming outolt a szüleinek leszbikusként. Akkor Felts gyorsan elfogadta és támogatta a lányát, valamint annak feleségét, és közben belül folytatta tovább saját vívódását. Lánya most igyekszik vigasztalni a Phillip után bánkódó apját:

„Apám annyira bátor, és ő maga észre sem veszi, hogy mennyire, pedig ez rendkívüli”

– mesélte Rebecca Mayes a Denver Postnak. Felts ugyanis nem csak a lánya előtt coming outolt. Úgy döntött, itt az ideje, hogy életének minden szereplője előtt megtegye. Így emailekben és Facebook üzenetekben elmagyarázta, hogy mindig is kettős élete volt. Ő volt a külvilág számára Ken, a heteró férfi, míg belül lakott egy meleg férfi – és annyi évtizednyi bezártság után eljött az idő, hogy szabadon engedje.

Természetesen nagyon aggódott, hogy milyen reakciókat kap majd, miután beszámol az egész életen át őrzött titokról, de megnyomta a „Küldés” gombot. A válaszokból kiderült, hogy aggodalma felesleges volt, mindenkitől bátorító üzeneteket kapott.

„Nagyon féltem, mert számomra fontosak az emberek, és nem bírtam elviselni a gondolatát sem annak, hogy elveszíthetem őket pusztán azért, mert úgy döntöttem, végre az leszek, aki vagyok.”

Mostanra Felts megnyugodott, lelkes, önazonos és büszke. Vett egy szivárványzászlót, amit kirakott a falra, az előtt beszélget LMBTQ kortársaival egy virtuális közösségi klubban. Aztán rendelt egy szivárványos kapucnis pulóvert is, és legtöbbször azt viseli. Részt vesz a helyi LMBTQ közösség rendezvényein, és pénzgyűjtést is szervez a közösségnek.

 

Fotó: Facebook

 

1930-ban született, és egész gyerekkorában egyik városból a másikba költöztek, mert apja a vasútnak dolgozott. Mindig ő volt az új srác az iskolában, ez pedig introvertált személyiségével együtt gyakran az iskolai zaklatások céltáblájává tették. Hogy meleg, arra 12 éves korában jött rá, de ezt a titkot egész életére eltemette magában. Nem bánta meg, hogy házasságot kötött egy nővel, hiszen enélkül most nem létezne szeretett lánya, Rebecca.

Felts boldogan látja, hogy a társadalom sokkal elfogadóbb az LMBTQ közösséggel, mint egykor volt, és a ma coming outoló emberek több támogatást kapnak, és több segítség érhető el a számukra.

„A coming out az ötvenes, hatvanas években borzasztó volt. Részben ez az oka, hogy korábban soha nem gondoltam arra, hogy megtegyem. Nem voltak meleg közösségek, nem voltak szervezetek, nem volt semmi. Aki előbújt, az nem számíthatott semmiféle támogatásra. És azt hiszem, nekem nem volt bátorságom hozzá, hogy szembenézzek a társadalommal azokban az időkben, inkább elástam magamban.”

Napjai most kertészkedéssel telnek, élvezi az írást, valamint lányával, menyével, és két unokájával tölti az idejét. Jobb később, mint soha – azt reméli, hogy a coming outjával inspirálhat másokat, még ha éveket is töltöttek azzal, hogy valaki másnak adták ki magukat.

„Sohasem késő, hogy önmagad légy. Ne becsüld alá a barátaidat és a családodat. Talán meglepődsz majd, hogyan fogadják, amikor úgy döntesz, előbújsz. Élvezd, amid van, amíg megteheted, mert csak egyszer élsz.”

 

 

74 éves korában coming outolt a közkedvelt gyermekkönyvek szerzője

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin