Hírek

51 évvel Stonewall után újra melegeket vernek Amerikában a rendőrök

 

Az idei pride hónap során az LMBTQ közösség a Stonewall-lázadás 51. évfordulójára emlékezik – a folyamatos rendőri zaklatást és rendőri brutalitást megelégelve 1968. június 28-án erőszakos tüntetések kezdődtek a New York-i melegbár környékén.

A történelem pedig ismétli önmagát: az Egyesült Államokban a fekete állampolgárok elleni rendőri brutalitás kérdése régóta napirenden van, szinte minden hónapra jut egy-egy felkavaró gyilkosság. George Floyd május 25-i halálával a tiltakozás eddig nem látott szintre lépett, a rendőrök pedig egyre idegesebben kezelik a tüntetéseket.

Június másodián például a történelmi helyszín, a Stonewall Inn előtt gyülekeztek LMBTQ aktivisták, hogy felhívják a figyelmet a fekete transznemű közösséget érintő gyilkosságokra. Amikor azonban elindultak hazafelé, a rendőrség brutálisan szétverte a megemlékező békés tömeget, és többeket letartóztattak.

New Yorkban este 8 órától kijárási tilalom van érvényben. A jelek szerint azonban a rendőrök csak az alkalomra vártak, hogy rátámadjanak a megemlékezőkre, mert az utcán lévő tömeget nem szólították fel a távozásra, hanem azonnal gumibotokkal támadtak rájuk. Több aktivistát súlyosan bántalmaztak, a vérző fejű Jason Rosenberg fotói sokkálták a közösségi médiát. A New York-i képviselőjelölt, Marti Gould Cummings a Gay City News-nak nyilatkozva elmondta, hogy mire rájuk támadtak és megverték őket, eltörték Rosenberg karját, aztán pedig erőszakkal a feje fölött hozzá bilincselték a másik karjához, és végül hivatalosan is letartóztatták őket, akkor az óra még mindig csak 20:15-öt mutatott. Semmi jele nem volt annak, hogy a rendőrség az erőszakon kívül bármi mást is használni akart volna.

 

 

Letartóztatásuk után 4 órán át voltak megbilincselve, 11 óráig tartották őket őrizetben, ezalatt nem közölték velük a jogaikat, nem hívhattak ügyvédet, nem telefonálhattak senkinek, nem kaptak maszkot a koronavírus-járvány ellenére sem, – ahogy a rendőrök többsége se viselt maszkot.

 

 

Az észak-karolinai Raleigh városában található Ruby Deluxe melegbárra pedig a rendőrség tüzet nyitott május 30-án “az élet kioltására kevésbé alkalmas” tűzfegyverekkel – amik az eufemisztikus hivatalos megfogalmazás ellenére azért bőven alkalmasak emberélet kioltására. A bár tulajdonosa, Tim Lemuel az alkalmazottaival együtt azért ment a bárhoz, hogy megvédjék a fosztogatásoktól. A helyszínre érve azonban elsősegély pontot létesítettek a sérült tüntetőknek, és azért támadtak rájuk a rendőrök, mert a fülükbe jutott, hogy ivóvízzel segítik a tüntetőket.

“Nyolc évig voltam a seregben, így engem a durranások nem zavartak, de az alkalmazottaim halálra rémültek. Ha még nem voltál ilyen helyzetben, úgy érzed, hogy meg fognak ölni.”

 

 

Hasonló jelenetek játszódtak június elsején az iowai Des Moines egyik melegbárja, a Blazing Saddle előtt. A rendőrök ott könnygázzal oszlatták a békés tüntetőket, és a bár dolgozóinak ugyanaz volt a bűne, mint az előző hely esetében: elsősegélyt nyújtottak és inni adtak a sérült tüntetőknek. Ezért a rendőrök lerohanták a helyet és letartóztatták az alkalmazottakat.

 

 

Stonewall lerombolását akarják elérni Trumpnál

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin