Hírek

5 alkalom, amikor II. Erzsébet királynő kiállt az LMBTQ-emberekért

Akárcsak e sorok írója, úgy II. Erzsébet királynő is április 21-én ünnepelte születésnapját, ám Nagy-Britannia és a Nemzetközösség uralkodója a járványra való tekintettel kérte, hogy semmilyen ünnepséget ne szervezzenek tiszteletére. Érdekesség, hogy a hivatalos születésnapi események egyébként sem ilyenkor, hanem a nyári időszakban kerülnek sorra, amikor kisebb az esélye annak, hogy a rossz idő elrontja.

94 életév és 68 év uralkodás azonban mégis nagy szó, nem csoda, hogy a média minden ága megemlékezett a nagy napról belföldön és külföldön egyaránt. A PinkNews segítségével íme öt alkalom, amikor II. Erzsébet az LMBTQ-jogokat támogatta.

 

 

Királyi hozzájárulását adta a homoszexualitás részleges dekriminalizációjához

1967. nyarán fogadta el a parlament, II. Erzsébet királynő pedig szentesítette a Sexual Offences Act-et, amely 21 éves kor felett engedélyezte férfiak számára Angliában a szexuális kapcsolatot. Ez volt az egyik legelső jelentős mérföldkő a brit LMBTQ-közösség történetében, amelyet hasonló követett Skóciában (1980) és Észak-Írországban (1982) is.

Parlamenti nyitóbeszédében indítványozta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát

2003-as parlamenti nyitóbeszéde volt az első, amelyben LMBTQ-jogokról beszélt, méghozzá az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról: „Kormányom folytatja elköteleződését az egyenlőség növelésében és a társadalmi igazságosságban az azonos nemű párok számára biztosított bejegyzett élettársi kapcsolat kezdeményezésével.

Állítólag odáig volt a házassági egyenlőség bevezetésétől

A királynő egyik feladata, hogy minden törvényt aláírjon annak parlamenti elfogadása után. Amikor 2013 júliusában az egyenlő házasságról szóló törvényt szentesítette, Stephen Fry humorista szerint a következőket mondta: “Nos, hatvankét évvel ezelőtt, amikor a trónra ültem, ki gondolta volna, hogy egyszer ilyesmit írok alá? Hát nem csodálatos?

A királynő nem szemérmességből nem foglal állást ezekben a kérdésekben. Mint uralkodónak politikailag semlegesnek kell maradnia, még szavazati jogával sem élhet.

Megkegyelmezett Alan Turingnak

Alan Turing brit matematikus volt, akit sokan a modern számítógép-tudomány egyik atyjakén tartanak számon. Talán legjelentősebb eredménye, hogy a második világháború alatt sikeres erőfeszítéseket tett a német rejtjelkódok feltörésére, amelynek köszönhetően történészek szerint a világégés legalább két évvel gyorsabban véget ért. A háború után az egyik legkorábbi digitális számítógép létrehozásán fáradozott.

 

Alan Turing

 

1952-ben Turing újdonsült partnere, Arnold Murray betörőket segített a matematikus házába. Turing ezért feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás során Turing beismerte, szexuális kapcsolatban állt a fiatalemberrel. Vád alá helyezték, elítélték, végül pedig választhatott a börtön és a libidócsökkentést célzó hormonkezelés között. Az egy éven át tartó hormonkezelés mellett döntött. Az ügy eredményeképpen a Government Communications Headquarters-nél (GCHQ) betöltött kódtörői állását elvesztette.

1954. június 8-án a takarítója talált rá holtan. Ciánmérgezésben halt meg, valószínűleg attól a félig elfogyasztott almától, melyet az ágya mellett találtak.

2009. szeptember 11-én – jelentős társadalmi nyomás hatására – Gordon Brown brit miniszterelnök bocsánatot kért a mindenkori kormány nevében azért a visszataszító bánásmódért, amelyben a tudóst részesítették annak idején a hatóságok, és ezzel halálba kergették. “Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Turing kiemelkedő tevékenysége nélkül a második világháború története nagyon másként alakult volna. A hála, amivel neki tartozunk, még borzasztóbbá teszi azt az embertelenséget, amiben része volt” – jelentette ki a brit kormányfő.

2013. december 23-án utólagos királyi kegyelemben részesült. Tavaly egy online szavazáson a britek a 20. század legnagyobb emberének választották.

Gratulált Nagy-Britannia egyik legrégebbi LMBTQ jótékonysági szervezetének

Bár a királynő több száz alapítvány és jótékonysági szervezet védnöke, a listán LMBTQ-szervezet nem szerepel. Ennek ellenére 2014-ben levelet küldött a London Gay & Lesbian Switchboard vezetőségének, amelyben gratulált működésük 40. évfordulójához, eredményes munkát kívánt és jókívánságait tolmácsolta.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin