Hírek

2016 LMBT-krónikája – 2.rész

Mozgalmas volt a 2016-os év is, az első félév történéseit az előző részben foglaltuk össze. Az elmúlt esztendő rövid összefoglalója a szivárvány jegyében, második rész.

JÚLIUS

– Justin Trudeau lett az első kanadai miniszterelnök, aki hivatali ideje alatt csatlakozott a torontói Pride-hoz. Kanada első embere úgy nyilatkozott, “jó érzés történelmet írni”. Mathieu Chantelois, a torontói Pride rendezője szerint ez nemcsak Kanadában nagy hír, hanem az egész világon. “Nemcsak azért, mert ő legszexibb élő politikus, hanem azért is, mert az ország vezetője nem sétált még velünk – legalábbis nem tudunk róla” – mondta a rendező, aki elmesélte, az előzetes egyeztetésekkor Trudeau nagyon meglepett és nagyon izgatott volt.

 

 

– A Budapest Pride hetére szivárványszínűre cserélték profilképeiket az RTL-csoport csatornái, amelyre rengeteg negatív komment érkezett, de szerencsére bőven akadt olyan is, aki üdvözölte a döntést. Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Kreatívnak elmondta: “Az RTL Magyarországnál alapvető értéknek tartjuk, hogy munkatársainkat és partnereinket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítéljük meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.”

AUGUSZTUS

– Transznemű programozó lett Tajvan informatikai minisztere Audrey Tang személyében. A miniszter az ázsiai csodagyerek iskolapéldája: 12 évesen otthagyta az iskolát, 15 évesen már elkészített egy mandarin nyelvű keresőmotort, most pedig az Apple-nél dolgozik, ahol nagyjából 158 ezer forintnyi bitcoint keres óránként. Az eredetileg férfinak született Audrey Tang 24 évesen esett át a  nemi megerősítő műtétjén.

 

Audrey Tang

 

– Történelmet írt Izland, az államfő nyitotta meg a helyi Pride-ot. Az augusztus elsején beiktatott izlandi köztársasági elnök, Guðni Th. Jóhannesson a hatodik napján máris történelmet írt. Személyében hivatalban lévő államelnök a világon először vett részt a mindenhol az LMBTQI közösség legnagyobb eseményének számító felvonuláson. Az idei izlandi Reykjavík Pride hatvanezer résztvevővel zajlott, az önmagában is hatalmas szám annak fényében még inkább óriási, hogy az egész főváros lélekszáma az agglomerációval együtt is csupán 180 ezer. A reykjavíki parádé minden évben tízezreket vonzó, igazi családi esemény gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel.

 

Ana Brnabić

 

– Leszbikus miniszter a szerb kormányban. A miniszterelnök, Aleksandar Vučić átalakította kormányát, aminek Ana Brnabić személyében először lett nyíltan meleg tagja. Brnabić kinevezése hatalmas lépés a helyi LMBTQI-történelemben. A balkáni országokhoz hasonlóan Szerbia is erősen konzervatív nézeteket vall a melegséggel kapcsolatban. A homoszexualitást csupán 1994-ben dekriminalizálták, és az azonos neműek párkapcsolatát a mai napig nem ismerik el, házasságukat pedig az alkotmány is tiltja.

 

Tom Daley, brit műugró

 

– Rekordszámú meleg versenyző az olimpián. A riói olimpián az LMBTQI-közösség legalább 42 olyan tagja állt rajthoz, akik hivatalosan is előbújtak. Ha szigorúan csak a számokat nézzük, nyolc fővel az angol olimpiai csapat volt a legmelegebb. A brit Kate és Helen Richardson-Walsh külön is történelmet írtak: a gyeplabda csapat tagjaiként ők voltak az első leszbikus házaspár, akik részt vesznek olimpiai játékokon.

SZEPTEMBER

– Bejárta a világsajtót és ikonikussá vált az a fénykép, amin egy 12 éves gyerek egymaga állított meg Mexikóban egy 11 ezer fős homofób tüntetést. Celaya városát LMBT-ellenes tüntetők özönlötték el, akik a házassági egyenlőség bevezetése ellen tiltakoztak. Az elnök tervei szerint az egész országban elfogadott lenne az azonos neműek egybekelése. A több vallási csoportot tömörítő Családok Nemzeti Frontja úgy gondolta, ezt nem hagyhatja. Először aláírásokat kezdtek gyűjteni, 100 ezret sikerült megszerezniük, majd Celaya városában tüntetést is szerveztek, amelyen 11 ezren vettek részt.

 

 

– Szeptemberben jelentették be, hogy a szivárványzászló meghódította a világűrt. A Planting Peace csoport még egy magaslégköri ballon segítségével juttatott fel egy szivárványzászlót 34 km magasra, tehát ez azért még bőven nem a világűr, hanem javában a sztratoszféra, de ne legyünk szőrszálhasogatóak. Aaron Jackson, a Planting Peace tagja a projekt céljával kapcsolatban a következőket mondta. “Azt szeretném, ha az LMBT gyerekek ezt látva felnéznének a csillagokra, és nem felejtenék el, hogy ahogy az univerzum milliónyi csillaga fényesen ragyog együtt, úgy ők sincsenek egyedül.”

 

First pride flag in space.

First pride flag in space. Planting Peace declares space LGBTQ friendly.

 

OKTÓBER

– Előbújás napi flashmobot szervezett a budapesti Blaha Lujza térre a Budapest Pride. A Nemzetközi Előbújás Napján őszinte előbújás történeteket hallhattak a járókelők. Két leszbikus lány, egy meleg és egy transz fiú saját élményeit mesélte el, melyet a köréjük gyűlő emberek élő mikrofonként hangosítottak ki. A járókelők nagyon pozitívan fogadták az akciót, mosolyogtak, fotóztak, a végén tapssal jutalmazták a bátor kezdeményezést.

 

 

– Árvai Péter a 11. legbefolyásosabb LMBT vezető a világon. Az Out-standing LMBT szervezet és a patinás Financial Times gazdasági napilap összeállította a 100 legbefolyásosabb üzleti vezető listáját, akik nyíltan vállalják, hogy az LMBT közösséghez tartoznak, és tesznek az elfogadásáért. Árvai Péter, a Prezi magyar alapítója a 11. a listán. Árvai Péter jelölésekor szempont volt, hogy ő az egyetlen nyíltan meleg magyar cégvezető, aki sokszor beszél magáról és arról, hogy melegként is lehet valaki sikeres üzletember. Ez a magyar és az európai meleg közösségnek is inspirációt és bátorítást jelentett.

 

 

NOVEMBER

– Letöltendő börtön a melegeket és romákat verő gárdistáknak. Közösség tagja elleni erőszak bűntettében találtak bűnösnek öt férfit, akik 2013. július 6-án a Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. Két elkövető letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A sértetteket a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős. Mint az a nyomozás során kiderült, valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja, ketten közülük vezető beosztásban tevékenykedtek a gárdában. Valamennyien a Bajtársiasság napja elnevezésű neonáci megemlékezésen vettek részt, majd onnan szervezetten vonultak a Budapest Pride felvonulásra, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

– Az amerikai LMBT közösséget és az egész világot sokkolta Donald Trump győzelme. A politikai korrektség hazájában a januárban hivatalba lépő Trum mellett az ország alelnöke a nyíltan és büszkén homofób Mike Pence lett, aki szerint a melegeket elektrosokk terápiával kellene kikúrálni, és aki az elnök halála vagy akadályoztatása esetén automatikusan az ország elnöke lehet. A republikánus elnök megválasztása után azonnal felerősödött a homofóbia az országban, és több tucat gyűlölet-bűncselekményt jelentettek a hatóságoknak.

 

 

– Alaptörvényt sért Ásotthalom homofób rendelete. 2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan “propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák. A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe,  a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik. A helyi rendelet ellen tüntetést tüntetést szerveztek, Budapestről a Magyar LMBT Szövetség és a Budapest Pride által szervezett különbusszal érkeztek a tüntetők, hozzájuk csatlakoztak a Szegedi LMBT Közösségért csoport tagjai. Toroczkai az RTL Klubnak nyilatkozva elmondta, csak azért, mert Budapestről és Szegedről lejött másfél tucat tüntető, az nem befolyásolja a demokratikusan megválasztott képviselőtestület döntését. A békés tüntetés után azt is világossá tette, hogy a történteket videóra vették, és azt kielemezve döntenek majd arról, eljárást indítanak-e a résztvevők ellen. A helyi rendelet erre lehetőséget ad.

 

 

DECEMBER

– Félmilliós bírság a miskolci polgármesternek a melegek diszkriminálásáért. Szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg a miskolci polgármester azzal, hogy megtagadta a „Miskolc” név használatát egy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek érdekében tevékenykedő helyi civil szervezettől. A szervezet képviseletét a Háttér Társaság látta el. A Miskolci Önkormányzatnak az elmúlt időszakban nem először gyűlik meg a baja az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. Korábban 500.000 Ft-os bírságot kaptak a romákat diszkrimináló telepfelszámolási program kapcsán is. A jelen ügyben hozott határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, de a polgármester bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát.

 

 

– Máltán börtön jár annak az orvosnak, aki átnevelő terápiára küld meleget. Ezzel Málta az első európai ország, ahol törvényileg betiltották az átnevelő terápiát. Az egyébként mélyen vallásos, földközi-tengeri szigetországban december 6-i hatállyal kimondták, hogy LMBT személyt ilyen terápiának alávetni “félrevezető és egyben ártalmas”. A parlament összes párja által támogatott törvény szerint mindazok, akik bármely személy szexuális orientációját megpróbálja megváltoztatni vagy elnyomni, azok 1.000 és 5.000 euró közötti pénzbüntetéssel, valamint öt havi börtönbüntetéssel sújthatók. A máltai orvosi szövetségek üdvözölték a döntést.

 

 

– Oroszország töröltette a leköszönő ENSZ-főtitkár LMBT-érdemeit. December végén köszön le posztjáról az ENSZ főtitkára, Pan Gimun (Ban Ki-moon). Ez alkalomból a Biztonsági Tanács (BT) elhatározta, hogy búcsúajándékként köszönőlevelet írnak neki. A 15 tagú tanács szerette volna kiemelni munkásságának érdemeit, különös tekintettel a nők, a fiatalok, és az LMBT-közösség jogainak védelmében tett lépéseit. Oroszország azonban tiltakozását fejezte ki, hogy külön említésre kerüljön az LMBT közösség, így a szöveget újra kellett fogalmazni. Pan Gimun következetesen kiállt az LMBT-jogok mellett. 2012-ben felszólalt egy homofóbia-ellenes konferencián, amelyet az emberi jogok világnapja alkalmából tartottak a világszervezet New York-i székházában. “Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek szabadnak és egyenlőnek születnek, ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint bárki mást. Vállvetve küzdök velük az emberi jogokért. Botrány, hogy modern világunkban még mindig oly sok ország bűncselekménynek tartja, ha egy emberi lény egy másik, azonos nemű embert szeret.”

 

 

– Meghalt George Michael. A kétszeres Grammy-díjas George Michael halálhírét szóvivője erősítette meg. Az 53 éves énekes otthonához karácsony első napján, december 25-én helyi idő szerint 13:42-kor érkeztek a mentők. A rendőrség szűkszavú tájékoztatása szerint nincsenek gyanús körülmények, de a pontos ok megállapításához boncolást rendeltek el. Családja közlése szerint otthonában, békésen hunyt el; menedzsere, Michael Lippman szívelégtelenségről beszélt. Karrierje kezdetén az énekes külsejére és hangjára épített, uralta a színpadot a koncerteken, majd levetkőzve a tini-sztár státuszt a legnagyobbak közé emelkedett. Énekesi és dalszerzői tehetségével George Michael a világ egyik legnagyobb könnyűzenei előadójává vált, százmilliónál is több lemezt adott el világszerte. A sors különös fintora – vagy talán éppen kegye -, hogy miközben a bolygó talán egyik legismertebb karácsonyi slágerét is ő jegyzi, stílusosan épp karácsony napján távozott végleg a színpadról.

 

Wham! – Last Christmas (Official Video)

Wham! – Last Christmas (Official Video) Follow on Spotify – http://smarturl.it/Greatest_Hits Listen on Apple Music – http://smarturl.it/GeorgeEssentials List…

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin