Hírek

Végleg bezár a homofób cukrászda

Az oregoni Sweet Cakes by Melissa cukrászda azzal került be 2013-ban a hírek közé, hogy tulajdonosai vallási okokból megtagadták egy leszbikus pár esküvői tortájának elkészítését.

sweet-cakes-by-melissa

 

Laurel és Rachel Bowman-Cryer korábban többször is vásároltak az üzletben, és csak akkor tagadták meg tőlük a kiszolgálást, amikor kiderült, hogy a rendelésre felvett torta egy azonos nemű pár esküvőjére készülne.  A tulajdonos házaspár, Aaron és Melissa Klein vallási okokra hivatkoztak, később azonban 135 ezer dollárt (kb. 36,7 millió forint) voltak kénytelenek fizetni a párnak, amiért megsértették Oregon állam diszkrimináció-ellenes törvényeit.

Azóta az összeg többszörösét kalapozták össze melegellenes keresztény csoportok segítségével, de az összegyűlt 460 ezer dollár (kb. 125,3 millió forint) ellenére bejelentették, hogy ezen a héten végleg bezárnak. A Facebookon közzétett posztban ezt írják: „Bezárjuk a Sweet Cakes cukrászdát. Hálásan köszönjünk mindenki kitartó imáit és támogatását!”

 

sweet-cakes-closed

 

Magát a cukrászdát már 2013 augusztusában bezárták, de otthonról folytatták a munkát és a rendelésfelvételt. Ügyvédjük megerősítette, hogy felhagynak a munkával és végleg bezárnak. Az amerikai jobboldali sajtó a hírre úgy reagált, hogy „homoszexuális maffiózók” kényszerítették a helyet bezárásra, a Fox News kommentátora szerint pedig „balos bigottok és zaklatók” okozták az édes kis cukrászda vesztét.

A leszbikus pár múlt hónapban nyilatkozott a történtekről: „Gyűlölködő, fenyegető üzeneteket kapunk mindennap, mióta szembekerültünk a cukrászdával. Az elmúlt három évben több ezer üzenetet kaptunk a Facebookon, amiben elhordanak minket mindennek. Néhány üzenet annyira durva, hogy őszintén féltettük az életünket, elhagyni a házat, és rejtőzködnünk kellett annak reményében, hogy ezzel megóvhatjuk a családunkat.”

A cukrászoknál a büntetés kifizetése után nagyjából 90 millió forintnyi adomány maradt dollárban a melegellenes keresztények jótékonykodásának köszönhetően.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin