Kultúra

Újra összeáll A fiúk a klubból szereplőgárdája

 

A fiúk a klubból (Queer as Folk) öt meleg barát – Brian, Justin, Michael, Emmett és Ted mindennapjait követte öt évadon át. A 2000 – 2005 között futó sorozat főszereplői rajtuk kívül a baráti körükbe tartozó leszbikus pár, Lindsay és Melanie, valamint Michael édesanyja, Debbie voltak.

A fiúk a klubból viszonylag hamar megérkezett Magyarországra is, ahol jóval megelőzte a korát. A Cool TV 2004 őszén tűzte műsorra az első évadot, amikor Amerikában még az ötödik futott. Ennek ellenére gyorsan olyan népszerű lett nálunk, hogy a késő esti műsorsávban még az HBO-t is verték nézettségben. Ebben az időben Nyugaton is minimális volt az LMBTQ láthatóság a mainstream darabokban, nemhogy nálunk: erre itt volt ez a szinkronos sorozat a magyar tévékben, ami nyíltan és nagy dózisban foglalkozott meleg párkapcsolati témákkal, sziváránycsaládokkal, politikával, szexszel, aktivizmussal.

 

 

Persze a botrányok sem kerülték el, a sorozatot Magyarországon beharangozó reklámkampányban több hirdetési cég is visszautasította a poszterek közlését, mert azokon egy csókolózó férfipár is szerepelt. A kültéri plakátokkal foglalkozó hirdetési cégek aggályosnak találták a reklámanyag kihelyezését, és az Önszabályozó Reklámtestület (ÖRT) állásfoglalását kérték. Végül kompromisszumként tálalt megoldás született, már amennyiben a kérdéses képek és szövegek 18-as korhatáros jellel való kitakarása értelmezhető kompromisszumként.

A sorozat készítői az LMBTQ közösséget célozták meg, aztán talán meglepetésként hatott, hogy rajtuk kívül is sokan követik a részeket. De annyian, hogy a nézők többségét végül a heteroszexuális nők tették ki.

 

 

Az utolsó rész után 15 évvel A fiúk a klubból szereplői most újra összeállnak egy live steam kedvéért. A virtuális eseményt jótékonysági céllal tartják, a CenterLink szervezetnek gyűjtenek adományokat. A sorozathoz kötődő relikviák árverezésével a több mint 250 LMBTQ közösségi központot összefogó, és a koronavírus-járványban időseket és hajléktalanokat is gondozó szervezetet segítik. A Hollywood Reporter beszámolója szerint a szereplők és producerek a sorozattal kapcsolatos emlékeikről fognak beszélgetni, és az árverezésen kívül is fogadnak adományokat a CenterLinknek. A live steam a YouTube-on lesz követhető május elsején EZEN A LINKEN, magyar idő szerint este nyolckor.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin