Egészség

Újabb PrEP-et szedő férfit diagnosztizáltak HIV-pozitívként

Ismét PrEP-használót diagnosztizáltak HIV-vírussal – ezúttal Ausztráliában. A 27 éves Steven Spencer az egyik legkorábbi szedője a szernek a szigetországban és akárcsak orvosa, úgy ő maga is megdöbbent, amikor kézhez kapta a pozitív eredményt. Ezzel ő lehet a világon a hetedik olyan PrEP-használó, aki bizonyítottan annak szedése ellenére megfertőződött a vírussal.

Mi is a PrEP? A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat. Ez egy rendkívül egyszerű védekezési mód, ami helyesen szedve elegendő hatóanyagot halmoz fel a szervezetben ahhoz, hogy a HIV ne tudjon megtelepedni és szaporodni.

 

Steven Spencer

 

Spencer úgynevezett alkalmi szedő („on demand”), tehát nem napi rendszerességgel, hanem csak a szexuális aktust/aktusokat megelőző órákban-napokban és az azt követő időszakban szedett a tablettából. Az elmúlt évek kutatásai már bizonyították: azok, akik napi szinten szedik a PrEPet, ők 99 százalékban védve vannak a vírustól, az alkalmi szedőknél ugyanez az arány azonban csak 86 százalék.

A fiatalembert többen is kérdezték mi lehetett a fertőzés oka, szerinte azonban ez nem számít. Inkább azt emelné ki, hogy egy-két kivételtől eltekintve a gyógyszer több százezer embernek nyújt biztonságot a megfertőződés ellen világszerte és vannak olyanok, akik a PrEP szedése ellenére azért fertőződtek meg, mert szervezetük immunis a tablettára.

 

https://humenonline.hu/terites-elleneben-magyar-hiv-kozpontokban-is-elerheto-a-prep/

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin