Hírek

Tüntettek az ásotthalmi rendelet ellen

Az Ásotthalom nagyközség önkormányzata által elfogadott rendelet ellen tiltakoztak szombaton LMBTQ-szervezetek a településen. A botrányos helyi rendelet a muszlim vallás gyakorlását és a melegházasság melletti kiállást is tiltja.

fotó: Budapest Pride

Csupa olyasmit, aminek veszélye soha nem fenyegette a nagyközséget. A rendelet tiltja például a mecset építését, de nehezen elképzelhető, hogy pont az alig 3800 lelkes településen fogna bárki is ilyesmi felhúzásába. A helyzet érzékeltetéséhez egyetlen tény: a mai napig nem épült mecset még Budapesten sem, ahol pedig valamivel több muszlim vallású él, mint Ásotthalmon. (A KSH 2011-es adatai szerint a fővárosban 2524 fő.)

Ugyanígy nem valószínű, hogy pont Ásotthalmon rendezné be főhadiszállását  bármelyik civil jogvédő szervezet, amelyik a házassági egyenlőséget tűzi zászlajára.

A helyi polgármester, Toroczkai László lépése így igazából  egyetlen célt szolgál. Rátermett vezető képében tetszeleghet, hiszen huszáros húzással megvédte a települését (attól, ami sohasem fenyegette), és a szándékosan alkotmányellenes rendelettel magára irányította a médiafigyelmet. Ezt erősíti a 24.hu beszámolója is, miszerint a polgármester élvezte, hogy újra reflektorfénybe került. A tüntetőkkel meg sem próbált egyeztetni, helyette egy sarokkal arrébb egy autóban ülve várta a távozásukat. Ezután már szívélyesen nyilatkozott minden tévécsatornának.

 

 

Budapestről a Magyar LMBT Szövetség és a Budapest Pride által szervezett különbusszal érkeztek a tüntetők, hozzájuk csatlakoztak a Szegedi LMBT Közösségért csoport tagjai. Toroczkai az RTL Klubnak nyilatkozva elmondta, csak azért, mert Budapestről és Szegedről lejött másfél tucat tüntető, az nem befolyásolja a demokratikusan megválasztott képviselőtestület döntését. A békés tüntetés után azt is világossá tette, hogy a történteket videóra vették, és azt kielemezve döntenek majd arról, eljárást indítanak-e a résztvevők ellen. A helyi rendelet erre lehetőséget ad, amennyiben megtörtént

„bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítása, amely megsérti az Alaptörvényt azzal, hogy a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.”

Ebben az esetben akár 150 ezer forintos pénzbüntetés is kiszabható.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin